Vědci objevili účinné protilátky proti současným i budoucím variantám koronaviru. Součástí týmu byli budějovičtí biologové

20. únor 2023 07:25

Mezinárodní vědecký tým objevil vzácné protilátky blokující všechny varianty koronaviru. Na jejich vývoji se společně se švýcarskými a americkými vědci podíleli také biologové z Parazitologického ústavu Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích. Výsledky výzkumu by mohly být základem nových léků na covid-19.

„V tomto inkubátoru máme buněčné kultury, které používáme právě pro výzkum koronaviru a pro výzkum účinků protilátek,“ ukazuje v laboratoři v Českých Budějovicích biolog Martin Palus.

„Virus inkubujeme s připravenými protilátkami a následně tento roztok přidáváme na buňky. Pokud je protilátka účinná, tak zabrání zničení buněčné kultury tímto virem,“ vysvětluje.

Více než 10 milionů sekvencí koronaviru museli švýcarští vědci prozkoumat, aby našli jeho univerzální slabiny. To jim pak umožnilo získat proti němu protilátky. „Analýzou vzorků od pacientů po prodělaném onemocnění covid-19 byly pomocí nově vyvinuté metody nalezeny tyto velmi vzácné protilátky, které dokáží virus blokovat,“ říká Martin Palus.

Čtěte také

Zatímco švýcarští vědci našli samotné protilátky, jihočeští biologové je testovali na variantách koronaviru. „U protilátek jsme testovali jejich schopnost, nakolik jsou účinné proti infekci tímto virem,“ potvrzuje Martin Palus.

Nově objevené protilátky se od těch současných podle něj významně liší. „Jsou schopny reagovat a neutralizovat varianty koronaviru nejnovější, původní, ale s největší pravděpodobností i ty budoucí. Zabrání viru vstoupit do buňky a virus je následně z těla odstraněn imunitním systémem,“ uvádí.

Protilátky jsou připravené pro klinické testování, aby mohly být v budoucnu využity k léčbě koronavirových onemocnění.

Spustit audio

Související