O léčbě pacientů pomůže rozhodovat umělá inteligence. Novou technologii vyvinuli jihočeští vědci a lékaři s informatiky

28. červen 2022 08:54

Při stanovování diagnózy pomůže lékařům umělá inteligence. Na nové technologii spolupracovali jihočeští vědci a lékaři s informatiky společnosti Aiolite, kteří ji představili v Českých Budějovicích. Jejich program dokáže podrobně analyzovat data ze vzorků moči a krve. Tyto informace umožní lékařům rychleji zdravotní problém odhalit i léčit.

„Tady mám dvě zkumavky se vzorky, dám je do přístroje, který se jmenuje kapalinový chromatograf. A vidíte, že přístroj už dál dělá všechno sám,“ ukazuje biochemička Lucie Řimnáčová v laboratoři Biologického centra Akademie věd přístroj, který zpracovává vzorky moči a krve pacientů infekčního oddělení českobudějovické nemocnice.

Přístroj dokáže identifikovat přes tisíc látek, což je násobně víc než při standardních klinických rozborech. „Jedná se například o aminokyseliny, které se při běžném laboratorním vyšetření u vašeho lékaře nedělají. Jedná se také o různé druhy cukrů, lipidů, není to třeba jenom cholesterol žlučové kyseliny,“ dodává biochemička.

Čtěte také

Získaná data analyzuje, třídí a vyhodnocuje softwarový nástroj MAIA využívající postupy umělé inteligence firmy Aiolite. „Náš software umožňuje z desítek tisíc sloučenin vybrat pouze ty nejdůležitější. Na jedné straně našeho řešení máme statistickou umělou inteligenci, která pracuje pouze s čísly, a to jsou právě ta měření jednotlivých sloučenin. Na druhé straně pak máme řadu lékařských zpráv a software z nich vybírá podstatné informace o konkrétním pacientovi, například jakou prodělává terapii, jaké má léky, zda má některé přidružené nemoci,“ přibližuje ředitel Jakub Schůrek.

Tento komplexní balíček informací o aktuálním zdravotním stavu pacienta bude pro ošetřujícího lékaře zásadní. Podle ředitele úseku centrálních laboratoří českobudějovické nemocnice Miroslava Vernera může zlepšit pacientovi kvalitu života nebo život zachránit. „Hlavním přínosem je získání poměrně jemného obrazu toho, co se s pacientem děje. Díky tomu můžeme upřesnit a zrychlit diagnostiku, popřípadě nasměrovat přesněji léčbu, rychleji pacienta uzdravit,“ potvrzuje.

Firma Aiolite musí teď novou technologii certifikovat. Potom se může začít používat v lékařské praxi. Podle odhadů vedení společnosti by to mělo být do tří let.

Spustit audio

Související