Ve Vrbenských rybnících Bažina a Domin v Českých Budějovicích bude méně ryb

25. leden 2022 08:21

Odbahnění dvou Vrbenských rybníků v Českých Budějovicích zasáhlo do hospodaření rybářů. Nebudou v nich moct v budoucnu chovat tolik ryb jako doposud. Společně s ochranáři a vědci se teď snaží najít optimální řešení.

„Na rybníku Domin jsme většinou lovili mezi sedmi a osmi tunami ryb. Na Bažině byl režim specifický, protože jsme tam některé roky vůbec nehospodařili ve snaze obnovit porosty,“ říká jednatel Lesů a rybníků města České Budějovice Jiří Staněk. Právě tato společnost rybníky v přírodní rezervaci obhospodařuje už několik let.

Revitalizace těchto vodních nádrží hodně změnila. „Zbavili jsme se staré zátěže živin, která v minulosti obě nádrže hodně ovlivňovala. Mohli jsme to zaznamenat především v tom, že začala ubývat vodní vegetace,“ popisuje Tomáš Bodnár z Agentury ochrany přírody a krajiny v Českých Budějovicích.

Čtěte také

Kvůli obnově z rybníků téměř na dva roky zmizel život. Teď se do nich pozvolna navrací. S tím souvisí i změny v hospodaření. „Požadované nižší obsádky nevyvíjejí takový tlak na obnovené vodní prostředí, dávají tak šanci přírodě. Pro rozvoj a regeneraci vodních nádrží je dobré, aby na ně nepůsobil vliv vyloženě býložravých druhů ryb, jako je amur bílý, nebo některé dravé ryby, které jsou významnými predátory vodních bezobratlých nebo například larev čolků a žab,“ vysvětluje Tomáš Bodnár.

„Pokud stát omezí hospodaření na rybnících v přírodní rezervaci, tak hospodáři náleží náhrada újmy. Takže dá říct, že svým způsobem by nám mohlo být jedno, kolik ryb v rybnících momentálně je, ale prostě rybník musí fungovat vyváženě, jinak je to začátek jeho konce,“ doplňuje Jiří Staněk.

Pracovníci Akademie věd a Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity budou letos vývoj života v rybnících sledovat a na základě výsledků tohoto monitoringu snad najdou kompromis, který by byl přijatelný jak pro ochranáře, tak pro rybáře.

Spustit audio

Související