Po Vánocích zůstává na sádkách několik tun ryb. Do rybníků se ale nevrátí
Sádky jihočeských rybářů nejsou ani po Vánocích prázdné. V některých stále plavou kapři, kteří měli skončit na štědrovečerním stole. To se ale nestalo. I přesto se ryby zpátky do rybníka už nevrátí.
„Po vánoční distribuci máme na našich sádkách zhruba 80 metráků ryb, což je asi procento celkové výroby podniku. Je to kapr kusové váhy okolo dvou kil,“ ukazuje hlavní zootechnik společnosti Blatenská ryba David Hlaváč.
„Je to to, co jsme trošku čekali. Mysleli jsme si, že nám lehounce zbyde, protože vánoční prodej u nás klesá,“ dodává. Ryby jsou na sádkách v Blatné sice od října, ale už moc dlouho tam nezůstanou. „Část půjde ještě mezi svátky do Německa a Polska,“ vysvětluje David Hlaváč.
Čtěte také
Byly ale i roky, kdy se ryby vracely zpátky do rybníků, což není vůbec ideální. „Ryby jsou na sádkách od začátku října a během podzimu jsou vlastně neustále v pohybu, takže dochází k energetickým ztrátám. Kdyby se teď ryby přesadily do rybníků, což se v minulých letech bohužel stalo, byly by tam poměrně vysoké ztráty,“ vysvětluje zootechnik.
Zhruba polovina ryb, které zůstaly na sádkách, jde do zpracovny. „Máme tady porážkovou linku a ryby zpracováváme. Děláme výrobky mražené, ale i chlazené a uzené. V tomto týdnu částečně jede klasická výroba, ale naplno se to rozjede až po Novém roce,“ uvádí obchodní náměstek společnosti Blatenská ryba Václav Milota.
Letošní rok byl pro rybáře podprůměrný, proto živých i zpracovaných ryb mají v Blatné méně než v letech minulých.
Související
-
Když vánočního kapra vrátíte do rybníka, odsoudíte ho k mučivé smrti, říká autor rybího receptáře
Už devátou knihu napsal Miloš Štěpnička z Vodňan, který se celý život věnuje historii, chovu a přípravě ryb. Publikace má název Nový velký rybí receptář Miloše Štěpničky.
-
Šupiny z třeboňských kaprů skončily na stromečku. Studentky z nich vyrobily netradiční ozdoby
Obranný štít ryb, součást vánočních zvyků, netradiční materiál pro výrobu ozdob. Tím vším mohou být rybí šupiny. Studentky střední odborné školy v Třeboni je umí zpracovat.
-
Chci vrátit kapra na český stůl a udělat z něj moderní jídlo, říká táborský gastronom Jan Čulík
Propaguje autentická vína a podporuje místní farmáře. Táborský gastronom a patriot Jan Čulík také pořádá pro obyvatele města řadu akcí zaměřených na dobré jídlo a pití.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Policie odložila reklamní větev kauzy Čapí hnízdo. Rozhodnutím se bude zabývat státní zástupce
-
Jsou to kříženci, říká gynekolog o nájemnících. Podle starosty platí 7,5krát víc, než by měli
-
Pendolino se v Bohumíně srazilo s posunovací lokomotivou. Strojvedoucí zemřel
-
Češi pomáhají uprchlíkům z Ukrajiny. Průměrně poslala každá domácnost od začátku války 1500 korun