Ve Veselí nad Lužnicí opravují střechu radnice. Při vyklízení půdy tam našli i poklady z dob minulých

1. srpen 2022 08:24

Nevšední pohled čeká během léta návštěvníky na náměstí T. G. Masaryka ve Veselí nad Lužnicí. Místní radnici totiž schází střecha, do které už místy zatékalo. Za své vzal i starý krov. Stavaři ho nahradí novým.

„Původní krov byl opravdu velice špatný, byl prolezlý broukem a také hnilobou. Do střechy už několik let zatékalo, takže oprava byla velmi urgentní. Po různých strastích se nám to podařilo vysoutěžit,“ říká starosta Veselí nad Lužnicí Vít Rada.

Radnici proto teď chybí střecha. „Je to opravdu zajímavý pohled, jak je najednou část radnice bez střechy, a za chvilku bude i druhá část. V kontextu střech všech těch krásných budov najednou jedna část chybí,“ popisuje starosta.

Půdu radnice bylo před rekonstrukcí třeba vyklidit. „Našla se tady spousta zajímavých věcí. Staré boty, nejspíš z meziválečného období, nějaké listiny, především scénáře divadelních her, různé skleněné lahvičky, které byly typické pro období kolem druhé světové války,“ vyjmenovává Vít Rada.

Čtěte také

Dalším nalezeným dokumentem byl například playlist Dechová hudby JZD Kardašova Řečice. „Tady je uvedený kapelník Jan Lukášek a pořad skladeb. Začínalo se Nad Lužnicí svítá a končilo Večerní Šumavou. Je to přihláška na Ochranný svaz autorský, datum červen 1989, takže předrevoluční playlist,“ čte Vít Rada.

Rekonstrukce střechy radnice ve Veselí nad Lužnicí se zároveň podle tajemníka Martina Jindy neobejde bez určitého omezení pracovních podmínek na úřadu. „Vyžaduje to trpělivost ze strany zaměstnanců a samozřejmě i veřejnosti. Kolem budovy je na delší dobu lešení, rekonstrukce probíhá za pochodu. Bohužel jiná varianta nebyla z kapacitních důvodů možná, takže doufáme, že zhotovitel všechno stihne, že nám bude přát počasí a termín bude dodržen,“ uvádí.

Stavba za zhruba 5 milionů korun má skončit do konce září.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související