Ve strakonické Kotvě najdou nový domov lidé s Alzheimerem a zdravotním postižením

29. listopad 2019 11:14

Za šest měsíců zrekonstruoval nový majitel dvoupatrovou budovu bývalého kožního a infekčního oddělení uprostřed areálu strakonické nemocnice. Dostala okrovou fasádu i nové poslání.

Od listopadu tam sociální zařízení Kotva nabízí domov se speciálním režimem desítkám osob s Alzheimerem, jinou demencí nebo se zdravotním postižením.

„Zachovali jsme budovu tak, jak byla, protože je nadčasově řešena. Všechny pokoje jsou směřovány na jih, to znamená, že celý den jde slunce do pokojů, a všechny administrativní a technické místnosti jsou na druhou stranu,“ popisuje majitel Martin Karas.

Čtěte také

Budova je podle jeho slov hodně vzdušná a prostorná. „To byl nejdůležitější aspekt pro cílovou skupinu, které poskytujeme služby,“ dodává.

V prvním patře jsou prostory pro osoby se zdravotním postižením, sociálně vyloučené nebo ty, které nemají nikoho, kdo by se o ně postaral. V druhém patře je domov se zvláštním režimem, jehož cílovou skupinou jsou lidé s Alzheimerem a různými typy demencí.

V současnosti žije v Kotvě ve Strakonicích 30 klientů, celková kapacita je 52 lůžek. „Potřebujeme sladit celý provoz a zároveň je velmi náročná administrativa kolem přijetí, takže jsme nemohli zařízení zahltit během jednoho týdne,“ vysvětluje Martin Karas. Kapacita by podle něj měla být naplněná do konce roku.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související