Jihočeský kraj nabízí lidem s handicapem kvalitní sociální služby, potvrdila soutěž

27. listopad 2019 09:37

Jihočeský kraj se může pochlubit ukázkovou sítí služeb pro lidi s handicapem. Chráněné bydlení NAPLNO, které působí v Jindřichově Hradci, Třeboni, Lomnici nad Lužnicí a Lišově, dostalo prestižní Cenu kvality. Uspělo v letošním ročníku soutěže, kterou pořádá časopis Péče o seniory společně s Radou Kvality od roku 2004.

Bydlení v domě s chráněnými byty na sídlišti Hvězdárna v Jindřichově Hradci využívá například Věra. „Tady máme větší volnost, můžeme třeba chodit do města nakoupit,“ pochvaluje si.

Z ústavní péče v domově v Pístině u Stráže nad Nežárkou se Věra přestěhovala do Jindřichova Hradce před čtyřmi lety. Od té doby ušla služba velký kus cesty.

„Myslím, že se nám daří poměrně ve velikém rozsahu podporovat co nejvyšší zapojení lidí s postižením do společnosti, ať už ve využívání veřejných komunitních služeb nebo například při hledání práce a aktivním zapojení na trhu práce,“ říká vedoucí služby Chráněné bydleni NAPLNO Aleš Adamec.

Na Jindřichohradecko přijíždějí i pracovníci dalších podobných služeb z celé České republiky, aby se tu inspirovali. I přesto, že Chráněné bydlení NAPLNO získalo cenu, chce nastavenou laťku nejenom udržet, ale i rozvíjet.

Čtěte také

Jedním z cílů je lepší práce s dobrovolníky. „Pro nás je důležité, když si nás někdo najde, přijde a osloví nás, že by chtěl pomoci lidem se zdravotním postižením. Pak je ta pomoc různá, může navštívit klienty, jít s nimi na kulturní akci, přijít třeba jen číst, máme i dobrovolníky, kteří k nám chodí formou canisterapie se psy,“ upřesňuje Aleš Adamec.

Služby Chráněného bydlení NAPLNO teď využívá 80 lidí. To je zhruba 20 procent klientů Centra sociálních služeb v Jindřichově Hradci.

Jeho ředitel Jiří Blížil věří, že tato služba v budoucnu ještě poroste. „Už v minulých letech jsme službu rozšiřovali z původních několika bytů přes kapacitu šedesát míst až po současných osmdesát. Myslím si, že se dá předpokládat, že i v příštích letech se služba ještě o něco rozšíří,“ dodává.

Spustit audio

Související