Ve stodůlce u Pokorných ve Hvožďanech je k vidění 170 betlémů z celého světa

28. prosinec 2018 14:21

Tisíce lidí míří během vánočního času do Hvožďan u Bechyně. Až do Tří králů tam můžou navštívit výstavu betlémů. V bývalé stodůlce rodiny Pokorných najdou jesličky z českých krajů i z exotické ciziny, letos je tu rekordních 170 betlémů.

Pozornost poutá například velký betlém, který tchán spoluautorky výstavy Romany Pokorné namaloval podle bechyňských reálií. „Je to pohled ze Zářečí přes mlýn, je tam vidět zámek a po cestě přijíždějí tři králové na slonovi, velbloudovi a koníkovi,“ ukazuje Romana Pokorná.

Také figurky mají podle ní reálné základy. „Jsou tam zvěčnění obyvatelé Hvožďan a Bechyně, například támhle roznáší pivo hospodský pan Valenta. Já je všechny neznám, ale spousta jich je zachycených,“ dodává.

Návštěvníky zaujme i další betlém z autorské dílny Luďka Pokorného, který zobrazuje zašlá nebo zacházející řemesla. Jedná se o největší betlém, který je v Hvožďanech k vidění. „Namaloval ho zhruba v průběhu jednoho roku a obsahuje téměř 300 figurek a měří skoro tři metry,“ říká Romana Pokorná.

Velešínský betlém Pavla Rouhy se každý rok mění, místní lidé se v něm poznávají

Betlém Pavla Rouhy z Velešína

Hromady mechu, větví, pařezů i kamenů přináší Pavel Rouha z Velešína se svým synem Pepou každoročně před Vánoci z lesa. Z přírodních materiálů vymodelují ve sklepě stavení zvaného Kantůrkovec imaginární krajinu.

Výjev je z jihočeského kraje a většina darovníků jsou různí řemeslníci. „Jsou to řemesla zapomenutá, i když některá se zase obnovují se. Je tu kamnář, zvonař, loutkář, medvědář. Jsou to opravdu různá řemesla. Když to děda maloval, celá rodina zjišťovala na internetu a v knihovnách, která řemesla vůbec existovala,“ vzpomíná Romana Pokorná.

Výstava představuje historické betlémy z 19. a 20. století, k vidění jsou ale i práce současných tvůrců. Nejvzdálenější je indiánský betlém z Chile, ve kterém tradiční evropská zvířata nahradili lamy nebo tapír.

Celkem 170 betlémů si můžete prohlédnout ve stodůlce u Pokorných ve Hvožďanech u Bechyně až do svátku Tří králů.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související