Betlémy z rybích šupin i v lahvičkách od parfémů mají v Jindřichově Hradci

26. prosinec 2018 14:11

Muzeum Jindřichohradecka, to nejsou jenom Krýzovy jesličky. Pochlubit se může i největší sbírkou jihočeských betlémů na světě. Letos, kdy uplynulo 180 let od narození Tomáše Krýzy, se muzeum rozhodlo některé ze svých betlémů vystavit.

Jihočeské betlémy sbírá Muzeum Jindřichohradecka více než dvacet let. „Máme stálou expozici v prvním patře, kde jsou vystavené jihočeské malé betlémy, ale letos jsme se rozhodli, když máme ten Krýzův významný rok, že vystavíme i ty větší, které normálně neukazujeme,“ říká etnografka Alexandra Zvonařová.

Na výstavě uvidí návštěvníci betlémy z rybích šupin, malované na skle i z papíru ve velikosti od několika centimetrů až po dva metry. „Jsou tam dřevěné řezané betlémy třeba od Romana Galka, který dělá velká díla, ale jsou tam i betlémky ze šustí, které jsou uloženy v malinkatých skleněných lahvičkách od parfémů,“ popisuje Alexandra Zvonařová.

Kromě svaté rodiny se v betlémech z jižních Čech objevují typické postavy. „V jihočeském betlému rozhodně nemůže chybět rybář a nechybí tam ani muzikanti, kteří obvykle pocházeli z jižních Čech a putovali po celé republice i daleko za hranice. Objevíme tam i myslivce a nějaká ta zvířátka. Také dost často v betlémech bývají typické jihočeské stavby, takže panorama Jindřichova Hradce, Volyně, záleží, odkud betlém pochází,“ vyjmenovává etnografka.

V Suchdole vzniká nový betlém, na postavy se děti budou moct i posadit

Betlém pro Suchdol nad Lužnicí vytvořil řezbár ze Žofiny Huti Martin Bican

Centrum Suchdola nad Lužnicí o letošním adventu ozdobí nový betlém. Za postavy Svaté rodiny, tří králů i figury zvířat zaplatilo město téměř 100 tisíc korun.

I přesto, že se Muzeum Jindřichohradecka pyšní největší sbírkou jihočeských betlémů, stále existují místa na mapě, která zastoupená nemá. „Jihočeský kraj je jeden z největších a snažíme se proniknout i do šumavských hvozdů. Doufáme, že se nám tu tvorbu podaří pokrýt v celé šíři,“ komentuje Alexandra Zvonařová.

K tomu, aby sbírku rozšířila, využívá i tradiční předvánoční výstavy řezbářů nebo jednou za pět let soutěž O nožík Tomáše Krýzy. „Tam si tipuji některé autory a budu je teď přemlouvat, aby nám něco prodali, nebo darovali. Koukáme do budoucnosti, hledáme nové lidi, snažíme se s nimi spojit, dokumentovat jejich práci a betlémy získávat,“ doplňuje.

Sbírka betlémů Muzea Jindřichohradecka bude ve výstavním sále v jezuitském semináři na Balbínově náměstí k vidění do 6. ledna.

Spustit audio

Související