Velešínský betlém Pavla Rouhy se každý rok mění, místní lidé se v něm poznávají

23. prosinec 2018

Hromady mechu, větví, pařezů i kamenů přináší Pavel Rouha z Velešína se svým synem Pepou každoročně před Vánoci z lesa. Z přírodních materiálů vymodelují ve sklepě stavení zvaného Kantůrkovec imaginární krajinu.

Do ní pak staví kostel, papírnu, pilu a domky a také svatou rodinu, muzikanty a místní řemeslníky.

„Betlém má 34 metrů čtverečních, víc prostoru zastavět nemůžeme, protože také musí zůstat místo pro návštěvníky. Snažím se každým rokem krajinu měnit, aby to bylo dynamické, aby si lidé řekli: To jsme ještě neviděli,“ popisuje Pavel Rouha.

Jeho betlém, to nejsou jen figurky okolo svaté rodiny, ale celý výjev se spoustou řemesel a také místními lidmi. „Figurky jsou obrazem pravých lidí, mají svůj příběh a své opodstatnění, protože každý z těch lidí něco pro Velešín udělal,“ vysvětluje.

Při vyřezávání figurek se pevně drží toho, že dílo nikdy nesmí sklouznout ke karikatuře. „Musí to být udělané srdcem, aby to každého potěšilo. Můžu říct, že zatím jsem se nesetkal s tím, že by mi někdo vynadal,“ dodává.

Jednu část betlému například označuje jako setkání muzikantů v průřezu dějin. Jakub Jan Ryba tu předává partituru České mše vánoční, stojí tu bývalý ředitel velešínské základní umělecké školy a vedle něj nestor prácheňských dudáků Josef Režný.

Muzeum Jindřichohradecka získalo dosud neznámý betlém řezbáře Krýzy

Nově objevený betlém řezbáře Tomáše Krýzy má ve sbírkách Muzeum Jindřichohradecka

Sbírky Muzea Jindřichohradecka loni obohatilo téměř 2300 nových exponátů. Vedle modlitebních knížek vytištěných v Landfrasově tiskárně nebo psacího stolu Emy Destinové to byl i dosud neznámý betlém Tomáše Krýzy.

Figurky jsou barevné a v různých pózách, vedle nich se řeže dříví, točí mlýnské kolo i hasí požár. „Žádná figurka není v mechanickém pohybu, mechanické jsou jen ty stroje, které obsluhují. Figurky ale jen tak nestojí v pozoru, je to kus života,“ popisuje Pavel Rouha.

Nikdy by si podle svých slov nedovolil postavit figurky do jedné řady nebo na desku. „To nikomu nic neřekne, musí to být posazené v krajině a pak to má příběh pro všechny,“ komentuje.

Celkem už pro svůj betlém vyřezal kolem 180 figurek, většina je z lipového dřeva, 17 centimetrů vysoká. Každou figurku je možné postavit k jakékoli jiné figurce a neustále tak měnit děj.

Betlém Pavla Rouhy si můžete přijít ve Velešíně v budově takzvaného Kantůrkovce prohlédnout každý den odpoledne až do Tří králů.

Setkání s lidovým řezbářem Pavlem Rouhou nabízí kulturní magazín Kavárna. Dále připomíná dva jedinečné koncerty, které v uplynulém týdnu oživily dění v našem rozhlasovém studiu – Lenky Filipové a Pavla Žalmana Lohonky.

Spustit audio

Související