Postavy do betléma vyřezává už od šesti let. Často se inspiruje lidmi z okolí

18. prosinec 2016

Rouhův betlém z Velešína je velký asi jako menší garsonka. Kromě jesliček v něm nechybí typická jihočeská stavení, koněspřežka nebo voraři. A každý rok ho autor Pavel Rouha sestaví úplně jinak a navíc přidá i nové figurky.

Postavičky vyřezává po nocích ze špalíčku lipového dřeva. „Letos je nová například selka v doudlebském kroji. Musel jsem kvůli tomu také trochu nastudovat, jak ten kroj vypadá. Postavím ji někam tady na náves, třeba se zrovna bude dívat na mě, jak pletu košík,“ směje se Pavel Rouha.

Některé figurky jsou totiž inspirované skutečnými lidmi, jedna zobrazuje i samotného autora. „Buď dělám anonymní figurky, což je zrovna tahle selka, nebo prostě říznu do dřeva, vidím ten rys obličeje a někoho mi připomíná, tak to udělám podle něj,“ vysvětluje Pavel Rouha.

Do svého betléma tak zpodobnil například manželský pár Zdeňka a Marušku. „Zdeněk byl donedávna prezidentem Spolku přátel města Velešín a sám mi dal do spolku přihlášku. Takže jsem ho také vyřezal, a když už tedy Zdeňka, tak i manželku Marušku. Ona sice trochu protestovala, že v životě nenosila sukni, ale já jsem říkal, že tady přece nemůže být ženská v kalhotách,“ vypráví.

Při vyřezávání začíná Pavel Rouha podle svých slov vždy od zad figurky. „Musí tam být nějak zachovaná anatomie těla, musím do toho vtisknout pohyb. Moje zásada je, že to nesmí být karikatura,“ komentuje.

Výroba jedné figurky do všech detailů trvá 20 až 25 hodin. Pavel Rouha už jich vyřezal asi 180. Jeho betlém si mohou lidé prohlédnout ve Velešíně až do 6. ledna.

Betlém Pavla Rouhy z Velešína
autor: Romana Lehmannová
Spustit audio