V Suchdole vzniká nový betlém, na postavy se děti budou moct i posadit

22. listopad 2018 16:38

Centrum Suchdola nad Lužnicí o letošním adventu ozdobí nový betlém. Za postavy Svaté rodiny, tří králů i figury zvířat zaplatilo město téměř 100 tisíc korun.

Velké kmeny stromů s pomocí motorové pily přetváří na nový betlém řezbář Martin Bican. „Tak 80 procent práce udělám motorovou pilou, snažím se ji používat i na ty menší detaily s tím, že to kdyžtak potom obrousím nebo použiji dláto,“ popisuje.

Suchdol má už jeden betlém v kostele. „Vznikl po první světové válce a jeho autorem je umělec ze severočeských Sudet. Je to člověk, který utrpěl zranění ve válce a nemohl se věnovat svému povolání kameníka, tak se dal na dráhu výrobce figurek pro betlémy,“ doplňuje Daniel Veith z odboru kultury a cestovního ruchu.

Impulsem pro tvorbu nového betléma byla i nutnost pokácet stromy kolem řeky v centru města. „Měli jsme k dispozici velké dubové kmeny, tak jsme uvažovali, co s nimi dál. Nejenom řezbář je tedy místní, ale i materiál je místní,“ dodává Daniel Veith.

Martin Bican dostal při tvorbě betléma volnou ruku. „Šlo nám o to, co říkal František z Assisi, který prvně postavil jesličky ve 13. století. On to dělal proto, aby poselství Vánoc nevykládal jenom nějakými teologickými pojmy, ale jako příběh člověka,“ vysvětluje Daniel Veith.

Někdy se stává, že autor do betléma zakomponuje i postavy, které ve městě skutečně žijí. To ale není případ Martina Bicana. „Je to prostě jenom fantazie, moje a mých dětí. Bral jsem v potaz i dětský názor. Jako první vznikl král, který bude sloužit jako křeslo, Ježíška jsem nechal nakonec,“ prozrazuje.

Nový betlém si lidé v Suchdole nad Lužnicí budou moci poprvé prohlédnout při rozsvěcení vánočního stromu 2. prosince.

Spustit audio

Související