Betlémy řezbáře z Volyně jsou k vidění skoro na všech kontinentech

25. prosinec 2018 07:55

Jaroslav Frencl se specializuje na skříňkové betlémy a ve své galerii má rozpracovaný jeden čtyřmetrový. Začal ho vyřezávat před 17 lety a spousta práce ho ještě čeká.

V betlému je k vidění třeba slon a římský voják s kopím. „To je stará část betléma a postupně to přechází do jižních Čech, tady do okolí a sousedních vesnic,“ popisuje.

Následuje tak vodník, který táhne velkého sumce na trakaři, Švejk, výjev z filmu Slunce, seno, jahody nebo profesor Skupa s figurkami Spejbla a Hurvínka. „Je tu i Mistr Jan Hus. Když měl v roce 2015 výročí, tak jsem si tady udělal výjev z Kostnice,“ ukazuje Jaroslav Frencl.

Tento betlém má na délku čtyři metry, ale specialitou řezbáře jsou malé skříňkové betlémy. „Skříňka se jenom zavře po Vánocích, sklidí a je to. Skříňky dělám v podobě různých konkrétních staveb, třeba pro prachatické muzeum – když to otevřou, je to betlém, když to zavřou, je to jejich muzeum,“ říká.

Největší mechanický betlém na světě si o Vánocích přijdou prohlédnout tisíce lidí

12 Jindřichův Hradec - prohlídka Krýzových jesliček

Jednou z nejoblíbenějších expozic v Muzeu Jindřichohradecka jsou Krýzovy jesličky. Největší mechanický betlém na světě obdivují lidé po celý rok. V období adventu a o vánočních svátcích jich do muzea zamíří i tisíc denně.

Jeho betlémy je možné najít nejen po celé Evropě. „Dělal jsem je do Německa, Holandska, Skotska Norska, před časem jsem dával dva veliké do Madridu, ale také do San Francisca, do Minnesoty, Austrálie,“ vyjmenovává.

Třikrát týdně učí Jaroslav Frencl na střední průmyslové škole řezbářství mezi studenty oboru designu. Sám vyřezává už přes padesát let. A když ho nebaví dělat betlém, vyřezává zvířata, čerty nebo strašidelné masky alpských čertů krampusů.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související