Vánoční festival se světoznámým orchestrem Boston Pops s legendárním dirigentem Arthurem Fiedlerem, také hasičem a námořníkem

20. prosinec 2022

Do konce letošního adventu zbývá jen několik málo dní a Vánoce jsou opravdu nedaleko. A to je jasný důvod, proč bude výběr Hudby beze slov určen nejoblíbenějšími svátky roku. Zaostříme pozornost na album Pops Christmas Party velmi slavného a úspěšného orchestru Boston Pops proslulého spojením klasické a populární hudby, jehož zosobněním byl kapelník Arthur Fiedler.

Ten přišel na svět v Bostonu v Massachusetts 17. prosince roku 1894. Jeho rodiče byli židovští přistěhovalci z Rakouska. Když mu bylo šestnáct, přestěhoval se s rodinou do rakouské Vídně, odkud jeho rodiče pocházeli. Zanedlouho se pak Fiedlerovi usadili v Berlíně, kde Arthur studoval hru na housle na Královské hudební akademii.

Na počátku první světové války se však Arthur Fiedler vrátil zpátky do rodného Bostonu a nastoupil jako houslista do Bostonského symfonického orchestru pod vedením slavného německého dirigenta Karla Mucka.

V roce 1924 založil Arthur Fiedler menší těleso Boston Sinfonietta, což byl komorní soubor složený ze členů Bostonského symfonického orchestru, v jehož čele potom za šest roků stanul.

Čtěte také

Jestliže se před Arthurem Fiedlerem dirigenti docela často měnili, tento bělovlasý muž s knírem vydržel ve vedení Bostonských symfoniků, neboli zkráceně Boston Pops, zhruba půl století, což je neuvěřitelná doba. A mělo to zřetelný důvod – Arthur Fiedler měl mohutný úspěch, postavený na tom, že se repertoár orchestru otevřel takzvaným lehčím žánrům. A nevyhýbal se ani vánočním melodiím.

Ono velice úspěšné album Pops Christmas Party vyšlo v roce 1959 a dočkalo se pak řady reedic, a to i na CD. Z něj pro vás vybíráme třeba směs úryvků z klasických vánočních skladeb a koled pod příznačným názvem Christmas Festival.

Užijte si tedy Vánoční festival s Boston Pops Orchestra s legendárním dirigentem Arthurem Fiedlerem, jinak „čestným kapitánem“ hasičského sboru v Bostonu a také nadšeným námořníkem, jenž se během prvních dnů druhé světové války dobrovolně přihlásil do dočasné rezervy americké pobřežní stráže.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.