Vánoční bramborový salát s majonézou

Vánoce bez kapra by nebyly ty pravé Vánoce. A kapr bez bramborového salátu by nebyl ten pravý kapr. Jak na to?

Kvalita základní studené omáčky je pro salát naprosto zásadní. Bez ohledu na moje nadšení pro vše jihočeské, jsem zásadně pro naši značku, tedy Zárubovu majonézu. Na jiném místě tohoto listu najdete odpovědi na moje otázky položené řediteli dotčené firmy panu Petru Hrdličkovi. Z nich myslím jasně odtušíte nakolik je zmíněná značka kvalitní.

Pro posouzení rozličných majonéz na trhu vám nabízím následující informace. Základní receptura na výrobu domácí majonézy ve světě je v podstatě totožná. To nejpodstatnější je pro ni kvalitní olej, kterého je přibližně 80 % a zbytek jsou žloutky, voda, sůl a ocet a případně další přísady. Aby majonéza byla vůbec majonézou, měl by v každém kilogramu být alespoň jeden žloutek. Možná si vyrábíte domácí majonézu, ale většinou ji stejně jako já asi hned zkonzumujete. Druhý, natož pak třetí den, by se její struktura asi trochu změnila. Nejspíše by se oddělilo trochu oleje a nebyla už tak hladká. Proto velkovýrobci přidávají do směsi látky, které uhladí a zpevní konzistenci majonézy. Z toho vyplývá, že nejpodstatnější je na majonéze olej a žloutky. Pro výslednou kvalitu bramborového salátu je to velmi důležitý prvek.

Nejraději připravuji majonézový bramborový salát s kořenovou zeleninou, sterilovanými okurkami, cibulí. Pokud ho chci jaksi odlehčit, používám jogurtovou majonézu a přidám ještě kousky nakrájených jablek. Pro výslednou chuť používám osvědčený fígl, který stojí za to vyzkoušet.

Odvar z kořenové zeleniny doplním lákem z okurek a vše zvolna odvařím na objem jednoho či dvou decilitrů. Ke konci ještě přidám cukr, ocet, případně i sůl a vše ještě převařím. Tuto velmi silnou ochucovací emulzi vmíchám po vystydnutí zčásti do brambor a nechám jí do nakrájených zemáků vtáhnout a druhou část pak zamíchám do majonézy a následně do celého salátu. Věřte mi, že právě takto dosáhnete dokonalého ochucení a nemusíte salát přitom dlouho promíchávat.

A ještě jeden fígl na závěr. Cibuli nejenom do vánočního salátu najemno nakrájím a krátce ji spařím vroucí vodou. Díky tomu není v salátu čpavá a tvrdá. Namísto spařování ji můžete také zlehka zpěnit na oleji.

autor: Petr Stupka