Václav Prospal, bývalý hokejový útočník a nyní trenér, vstoupil do Síně slávy jihočeského sportu

24. prosinec 2018

Hokejová legenda Václav Prospal se chystá na Štědrý den v rodných Budějovicích. Volejbalista Jihostroje vzpomíná na Vánoce v Austrálii. Motor před svátky skvěle zvládl duel s Kladnem. To vše ve Sportovních ozvěnách, které připravil Kamil Jáša.

Hned několik důvodů k oslavám má letos o Vánocích Václav Prospal. Netráví Vánoce v Tampě, ale doma, kde se narodil, věnuje se tomu, co má rád, tedy rodině a hokeji, a vstoupil do Síně slávy jihočeského sportu.

Jako hlavní trenér hokejistů Motoru České Budějovice vzkazuje: „Všem příznivcům bych chtěl popřát šťastné a veselé Vánoce. A aby stále v takovém počtu podporovali náš klub, protože kluci si toho nesmírně váží.“

Václav Prospal je dvojnásobný mistr světa a medailista z olympijských her v Turíně. Zahrál si v sedmi klubech slavnou NHL, kde nastoupil do 1108 zápasů.

Každodenní práce v Motoru a trénování reprezentace je něco úplně jiného, říká Václav Prospal

Václav Prospal, trenér hokejového týmu Motor České Budějovice

Před rokem pomáhal hokejový trenér Václav Prospal vytvořit nominaci české reprezentace pro olympijské hry. O letošních Vánocích žije také hokejem, ale už ne tím reprezentačním.

Za posledních dvacet let nefalšovanou atmosféru jihočeských Vánoc mnohokrát neprožil. „Když jsem měl možnost pracovat u reprezentace, tak jsme se rozhodli přijet sem na dva týdny před dvěma lety a bylo to moc hezké. Děti se těší na zimu a na to, že tady budeme slavit trochu jiné Vánoce než u moře s palmami. My se ženou jsme tu vyrostli a chceme, aby naše děti poznaly, jak se slaví Vánoce v Čechách,“ říká.

Motoru do nového roku podle svých slov přeje, aby se zlepšoval každým dnem. „Ať už organizačně nebo hokejově, od mládeže až po A tým. A samozřejmě to, co si všichni přejí, bych chtěl popřát, ale nebudu to vyslovovat,“ dodává.

A jeho osobní přání? „Aby celá moje rodina byla zdravá, abychom se měli rádi, aby byla na světě spousta respektu a abychom si spokojeně užili čas, který tady máme, aby to fungovalo a abychom hodně vyhrávali,“ uzavírá.

Sportovní ozvěny výsledkově:

Jihostroj České Budějovice v extralize hrál s Karlovarskem. Vítězství 3:1 potěšilo 1600 fanoušků, kteří do sportovní haly dorazili. Volejbalisté už se tedy vypravili na zasloužené vánoční volno, největší změnu zažije asi Australan Max Staples. „Když jsou Vánoce, je v Austrálii léto. Chodíme na pláž, grilujeme. Tady je zima, někdy sníh, je to rozdíl,“ popisuje.

Motor přivítal v Chance lize Kladno a vyhrál vysoko 7:3. Po utkání popsal, jaké budou letošní Vánoce u hokejového útočníka, který byl delší čas na cestách, jeden z lídrů týmu Jiří Šimánek: „Budeme celou dobu doma, těšíme se na to moc.“

Tabulka:

Když jsou ty Vánoce, tak si připomeneme hned tři tabulky najednou. Na všechny se Jihočechům dívá moc příjemně. Extraliga volejbalu, Jihostroj České Budějovice, první místo. Fortuna národní liga fotbalistů, Dynamo České Budějovice, první místo. Hokejová Chance liga, Motor České Budějovice, aktuálně druhá pozice. Pod stromečkem bude v těchto klubech pěkně veselo.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související