V Terčině údolí u Nových Hradů opravují dělníci všechny mosty, návštěvníky čeká omezení

20. srpen 2019 08:58

Do jinak klidného parku Terčino údolí u Nových Hradů zamířila těžká stavební technika. Technici postupně opravují celkem osm dřevěných mostků uvnitř této přírodní památky.

Až do listopadu tak turisté musí počítat s omezením například u oblíbeného umělého vodopádu nebo u pavilonu Lázniček. Správci parku z Agentury ochrany přírody a krajiny se do rekonstrukcí mostků pustili kvůli jejich havarijnímu stavu.

„Situace nazrála k tomu, že ty mosty potřebují kompletní rekonstrukci, protože opravdu už jsou ve stavu, kdy začínají ohrožovat bezpečnost lidí. A návštěvníků je tady opravdu hodně, takže všechny mosty se letos budou kompletně opravovat,“ říká ředitel regionálního pracoviště agentury Jiří Bureš.

Rekonstrukce mostů v Terčině údolí u Nových Hradů

Jeden z mostů je například u takzvaného Modrého domu. „Celá ta mostovka, to znamená povrch, po kterém se chodí, a zábradlí bylo ze dřeva, a to už zub času notně nahlodal. Musíme to vyměnit,“ ukazuje Jiří Bureš.

Celkové náklady na opravy ve výši téměř pět milionů korun pokryjí prostředky z rozpočtu ministerstva životního prostředí.

Oprava je podle Jiřího Bureše náročná především logistiky. „Když je most uzavřen a shodí se celá mostovka, musí se najít obchůzná trasa, aby se návštěvníci dostali k těm objektům, kvůli kterým sem přijeli. A to je trošku složitější. Prosíme o omluvení zhoršení komfortu, protože tam kde dříve prošli po pohodlné cestě, musí po pěšinkách okolo a někde i přeskakovat vodní tok,“ popisuje Jiří Bureš.

Čtěte také

Dalším problematickým místem v Terčině údolí je Modrý dům. „Také se začíná rozpadat, což ohrožuje návštěvníky. Budeme muset zavřít vstup, vybudovat nějaké oplocení a pak shánět peníze na jeho údržbu a asanaci, aby nespadl,“ dodává ředitel regionálního pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny.

Zhruba do prvního zářijového týdne budou v Terčině údolí uzavřené čtyři mosty ve směru od Lázniček až k přehradě Humenice. Zbylé čtyři mosty na cestě od Lázniček k hlavní bráně a také k parkovišti se budou opravovat do poloviny listopadu.

Spustit audio

Související