Cisterciáci chtějí vrátit původní podobu Opatské stezce ve Vyšším Brodě

5. květen 2018 14:20

Pochází ze 14. století, ale podepsaly se na něm jak historické události, tak přírodní katastrofy. Starý Opatský kanál a přilehlou stezku nad klášterem ve Vyšším Brodě ohrožovaly popadané stromy.

Teď se unikátní přírodní památka znovu otevřela pro veřejnost. Tamní cisterciácké opatství jí chce navrátit původní podobu.

V první části staré Opatské stezky je vidět několik pařezů, proud potoka známého jako Menší Vltavice stále lemují popadané větve. „Čtyřicet let byl klášter v péči státu a mniši tady nebyli. A ta péče státu spočívala v tom, že se o to vlastně nikdo nestaral. Proto je kanál úplně zdevastovaný. Teď jsme alespoň udělali zásah a to je první krok k obnově,“ připomíná převor kláštera Justin Berka.

V klášteře se dochovala řada dokumentů, které popisují, jak stezka původně vypadala. „Je zdokumentováno, jak se kanál opravoval v barokní době i za první republiky, kdy byl využíván také pro pivovar, který je bohužel teď zdevastovaný. Podle těchto pramenů může začít rekonstrukce,“ říká Justin Berka.

Opatský kanál cisterciáci v minulosti odkoupili od českobudějovické nemocnice, která ho po revoluci vlastnila. Přilehlou stezku a břehy zase od státu získali v rámci církevních restitucí.

Přírodní památce teď chtějí navrátit původní vzhled. „Chceme, aby na dno znovu položit kamenné desky a ze zbytků kamenů vydláždit i břehy, zároveň zpevnit stezku, která vede až k vodopádům,“ popisuje převor.

Válka a komunistický režim poničily klášter ve Vyšším Brodě. Vše ještě zhoršily zdlouhavé restituce

Mniši v klášterním kostele

Cisterciácký klášter ve Vyšším Brodě a jen několik desítek kilometrů vzdálený hornorakouský premonstrátský klášter Schlägl. Pojí je bezprostřední sousedství, společná historie i podobné poslání, ale zcela odlišná je jejich současná situace.

Klášter teď podle něj bude hledat vhodné dotační tituly na rekonstrukci celé cesty. „Hrubý odhad je tři miliony na samotný klášterní vodní náhon. Další úpravy potom budou stát další miliony, ale teď je potřeba opravdu ten kanál zachránit,“ dodává.

Už v letošním roce chce cisterciácké opatství dokončit kompletní opravu bývalého hospodářského dvora. Hned po něm by měl následovat zcela zdevastovaný pivovar, který je jedním z nejstarších v celých Čechách.

autor: mvo
Spustit audio

Související