Nové prostory pro knihovnu, výstavy i setkávání nabízí komunitní centrum v Nových Hradech

20. leden 2019 08:54

Kavárnu, výtvarné dílny a další místa pro setkávání veřejnosti. To vše nabízí komunitní centrum v Nových Hradech. Město dokončilo přestavbu budovy bývalých jeslí a přilehlé zahrady na nové multifunkční zařízení.

Vznikl i prostor pro novou knihovnu, která se tak přestěhuje z nevyhovujícího místa v České ulici. Kromě zábavy ale bude centrum pomáhat také sociálně slabým rodinám nebo seniorům.

Část budovy už je v provozu. „V komunitním klubu se budou scházet děti předškolního věku, případně školního věku na nějaké aktivity, ale v tuhle chvíli funguje hlavně dopoledne jako komunitní klub pro maminky s dětmi a děti, které využívají naše dopolední klubové aktivity,“ říká koordinátorka Lucie Sovová.

Součástí je i velká zahrada. V rámci zahradnických aktivit se tu budou vysazovat nové stromy, část může sloužit jako komunitní zahrada pro lidi, kteří bydlí v bytovkách, nemají vlastní zahradu, ale chtěli by si vytvořit záhonek.

Další prostor obsadí knihovna, počítá se také se sociálními službami a poradenstvím. „Všechny služby budou moci oslovovat co největší možný počet lidí,“ dodává Lucie Sovová.

Lidé, kterým chybí kontakt s přírodou, zakládají komunitní zahradu

konev, zahrada, zahradničení, záhon

Lidé z Českých Budějovic budují komunitní zahradu kousek za městem v Rudolfově. Na jenom velkém pozemku vznikne 18 malých zahrádek, o které se budou starat malé skupinky přátel nebo rodiny. Společné plochy využijí pro děti i na vybudování rybníku, aby bylo dost vody na zalévání.

Kromě bezdrátového připojení k internetu v celé budově má nové komunitní centrum například i vlastní kuchyň, která by mohla sloužit třeba pro sousedské jarmarky. „Naše idea je, že ve chvíli, kdy komunita je živá a funguje, tak polovina z těch potřeb je schopná se uspokojit vzájemně. Už jenom tím, že se lidé potkají, něco si řeknou, že jeden něco potřebuje a druhý může dobrovolně takovou službu nabídnout,“ připomíná koordinátorka.

Úprava starých jeslí na komunitní centrum vyšla přibližně na 15 miliónů korun. Na větší část město získalo evropskou dotaci. „Je tu i prostor pro výstavy, vzdělávací akce, splňuje to náš požadavek na prostor, kde se toho dá dělat víc, a nepotřebujeme na to mít různé budovy,“ doplňuje starosta Vladimír Hokr.

Nové komunitní centrum by mělo naplno začít fungovat v březnu.

Spustit audio

Související