Dřevěné stavby na naučné stezce u Lomnice se rozpadají, město je opraví

8. duben 2019 12:04

Už osmnáct let mohou lidé poznávat přírodu Třeboňska na naučné stezce u Lomnice nad Lužnicí. Na trase dlouhé 6,5 kilometrů najdou 15 zastavení, součástí stezky je i pozorovatelna ptáků.

Dřevěné stavby na okruhu kolem rybníků Velký a Malý Lomnický se ale pomalu rozpadají a pro návštěvníky začínají být místy nebezpečné.

Stezka je určená hlavně pro pěší turisty, s rozvojem cyklistiky ji ale vyhledává také stále více lidí na kolech. „Poslední dobou přijíždí turisté, kteří se informují i na internetu, najdou si tam mapku, takže jsou připraveni. Jezdí ale i návštěvníci z lázní v Třeboni, kteří si chtějí udělat procházku, dorazí vlakem a sem přijdou pro informace,“ popisuje Marcela Božovská z informačního střediska v Lomnici nad Lužnicí.

Zážitek z pozorování krajiny Třeboňska však může pokazit špatný stav některých dřevěných staveb na stezce. „Poslední most, po kterém se dá v současné době ještě přejít, je přes Zlatou stoku. Na ostatních už se podepsal zub času a jsou spadlé,“ potvrzuje starosta Petr Baštýř.

Radnice proto požádala o grant na opravu stezky. „Budou opravené mosty, přibyde další ornitologická pozorovatelna, pěšina bude vysypána šotolinou, takže to bude průjezdné i pro cyklisty a maminky s kočárky. Bude to krásná klidová zóna,“ líčí Petr Baštýř.

Rozhledna nad Děbolínem už potřebuje nový nátěr. Kdo ho zaplatí, stále není jasné

Už po několika měsících po otevření začaly dřevěné části rozhledny na Rýdově kopci nad Děbolínem šednout.

Jindřichův Hradec neuspěl s reklamací nátěru rozhledny na Rýdově kopci nad Děbolínem. Opravu město požadovalo po stavební firmě Status stavební.

Takové úpravy by si vyžádaly investici dvou milionů korun. Jestli je město získá, bude jasné na konci dubna. V případě, že by nebylo úspěšné, s opravami stejně začne. Budou ale skromnější, investice se bude muset vejít do půl milionu. „Takže to by byla jenom oprava mostků a stávající pozorovatelny,“ říká starosta.

Radnice už začala hledat firmu, která dřevěné stavby na naučné stezce kolem Velkého a Malého Lomnického opraví. Během stavebních prací bude stezka pro návštěvníky zavřená. Vše by mělo být hotové do letošního října.

V informačním středisku v Lomnici nad Lužnicí jsou mezitím připravení turistům poradit náhradní trasy pro výlet. „My často posíláme návštěvníky i směrem na Šaloun a Velký a Malý Tisý, velmi krásná procházka je i směrem na Klec na soustavu rybníků Víra, Láska, Naděje,“ připomíná Marcela Božovská.

Spustit audio

Související