Rozhledna nad Děbolínem už potřebuje nový nátěr. Kdo ho zaplatí, stále není jasné

14. únor 2019 15:37

Jindřichův Hradec neuspěl s reklamací nátěru rozhledny na Rýdově kopci nad Děbolínem. Opravu město požadovalo po stavební firmě Status stavební.

Dřevěné části začaly šednout několik měsíců po otevření rozhledny. Od té doby uplynuly dva roky a stále není jasné, kdo opravu zaplatí. Firma, která rozhlednu stavěla, nabídla městu kompenzaci. Podle zastupitelů ale neodpovídá škodě.

„Nelíbí se mi podepsat návrh o narovnání, když máme dodavatele, firmu, která realizovala stavbu rozhledny, a je zřejmé, že to udělala špatně,“ reagovala Milada Petrů z uskupení Hradec srdcem a rozumem na doporučení rady města zastupitelům schválit návrh na vypořádání, který Jindřichovu Hradci předložila společnost Status stavební.

Špatně provedený nátěr rozhledny na Rýdově kopci nad Děbolínem chtěla firma kompenzovat 450 tisíci korunami. Náklady na opravu ale budou dva a půl milionu korun.

Proti hlasoval i stranický kolega Milady Petrů Jaroslav Chalupský. „Prostě je tady dvou a půl milionový problém a stavební firma, která to dodává, je tam za jednu pětinu. Pak z toho tedy vyvozuji, že jsme si přiřknuli čtyř pětinový podíl na celém tom problému. To se mi určitě nelíbí. Samozřejmě, dva a půl milionu se dá zaplatit, ale dá se také jednat a dospět k nějakému daleko lepšímu výsledku,“ řekl Jaroslav Chalupský.

Rozhlednu nad Děbolínem je třeba už po dvou letech opravit

Město Jindřichův Hradec reklamuje u stavební firmy rozhlednu nad Děbolínem, náter zašedl a v přízemí se tvoří kaluže

Nový nátěr dřevěných konstrukcí a opravu betonové podlahy v přízemí rozhledny nad Děbolínem požaduje po stavební firmě Status stavební Jindřichův Hradec.

Podle komunistického zastupitele Tomeše Vytisky nese vinu za špatný nátěr ale víc stran. „Ve hře jsou minimálně tři subjekty, jejichž odpovědnost může připadat v úvahu. Projektant, město jako objednatel, které se zachovalo neuvěřitelně, když poté, co jeho stavební dozor opakovaně vytýkal vadu, to přebírá bez toho, že tam ty vady jsou, a pak samozřejmě zhotovitel,“ uvedl.

Zastupitelé kompenzaci od firmy Status stavební odmítli. „Bylo uloženo dál jednat s oběma subjekty, což je zhotovitel i projektant. Jaký bude výsledek, to nedokážu odhadnout,“ vysvětlil další postup starosta města Stanislav Mrvka z ČSSD.

Jednání se ale ujali právníci. Předseda představenstva společnosti Status stavební a.s. František Kubů Českému rozhlasu v mailu potvrdil, že firma dostala od právního zástupce Jindřichova Hradce takzvanou předžalobní výzvu na 2,7 milionů korun.

Zároveň město požádalo o zesplatnění půlmilionové bankovní záruky. Status stavební a.s. se proti těmto krokům chystá bránit. Je tak možné, že celý spor nakonec skončí u soudu.

Spustit audio

Související