Z rozhledny Vysoký Kamýk uvidíte Šumavu a Českou Sibiř, správce vás nahoru pustí i v zimě

26. říjen 2015

Nad Albrechticemi nad Vltavou v Píseckých horách se tyčí rozhledna Vysoký Kamýk. Vyrazila tam i autorka pořadu Dámská jízda Mirka Nezvalová a potkala spoustu dalších spokojených návštěvníků.

„Jsem tady nahoře už potřetí. Byla jsem tu i 1. května 2012, kdy rozhlednu poprvé otevřeli. Moc se mi tu líbí, krásná příroda a nádherný výhled,“ komentovala Marcela Kocourková z Českých Budějovic. „Je to tu úžasné, hlavně když je dobré počasí a je dobře vidět,“ dodal její manžel Jiří.

Rozhledna vznikla z původní zděné věže, která byla upravena a obestavěna ocelovou konstrukcí. Nyní měří 46 metrů a na návštěvníky rozhodně láká. „Fungujeme třetím rokem a měsíčně se přijde v průměru 200 lidí,“ říká správce Vladimír Voneš.

Velký Kamýk nabízí výhled na Šumavu, Blanský les s Kletí, okolí Českých Budějovic, Novohradské hory, Českomoravská vrchovina, Česká Sibiř, okolí Tábora a Písecké hory s rozhlednou Jarník.

Správce rozhledny Vysoký Kamýk Vladimír Voneš

Písecké hory jsou podle Vladimíra Voneše z rozhledny krásné. „Vidíte je jako na dlani a říkám všem návštěvníkům, aby určitě přišli i na podzim. To jsou kolem nádherné barvy a vytváří to krásné scenérie,“ říká.

Rozhledna je otevřená do konce října o víkendech a svátcích, a to od 13 do 15 hodin. Správce ale rád pustí nahoru zájemce i v zimě. „Chodím sem vždy 10., 20. a 30. v měsíci, takže stačí si to telefonicky ověřit na čísle 739189341. Návštěvu v zimě také doporučuji, i tehdy je tady krajina krásná,“ uzavírá Vladimír Voneš.

Nejbližší železniční stanicí od Vysokého Kamýku je více než devět kilometrů km vzdálený Protivín, odtud vede žlutá turistická značka k rozcestí Vysoký Kamýk a dále modrá. Autem je možné dojet do Albrechtic nad Vltavou nebo Všeteče a odtud pokračovat více než čtyři kilometry po zelené turistické značce.

Spustit audio

Související