Poprvé po více než sto letech mohou lidé vystoupat na věž Jakobínka u hradu Rožmberk

25. květen 2020

Ještě před osmi lety byla na seznamu nejohroženějších památek v Česku. Dnes je věž Jakobínka u hradu Rožmberk ukázkou středověké stavby, kterou památkáři opravovali za použití dobových technologií a řemeslných postupů.

Návštěva Jakobínky je největším lákadlem a novinkou letošní sezóny na jihočeských hradech a zámcích, které se návštěvníkům otevřely v pondělí 25. května.

„Schodiště pochází pravděpodobně z roku 1858, protože tehdy se budoval dolní vstup,“ připomíná při výstupu na věž ředitel Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích Petr Pavelec. Z ochozu je výhled na městečko Rožmberk nad Vltavou a hrad.

Věž Jakobínka u hradu Rožmberk po opravě

„Oprava Jakobínky byla dlouhodobým projektem Národního památkového ústavu. My jsme rádi, že jsme ji dokončili a že můžeme věž pravděpodobně po více než sto letech zpřístupnit veřejnosti,“ dodává ředitel.

Jedinečnou rekonstrukci chtějí památkáři připomínat i během prohlídek. „Oprava se odehrávala experimentálním způsobem. Ověřovali jsme tady historické stavební technologie, používali jsme rotační jeřáb, který byl sestrojen podle skic Leonarda da Vinciho,“ popisuje Petr Pavelec.

Restaurování věže bylo podle něj nutné. „Byla v havarijním stavu, například u té helmice, která věž zastřešuje a má takový kuželovitý tvar, reálně hrozilo zřízení. Z ochozu rostly stromy, zdi byly rozvalené, krakorce, na kterých dnes spočívá ochoz, zčásti chyběly,“ vzpomíná.

Při opravě navíc památkáři vrátili Jakobínce dřevěný ochoz. „Ten tady původně byl, ale pravděpodobně při požáru v roce 1522 shořel. Obnovili jsme ho po staletích, bylo to pro nás mimořádně zajímavé i v tomto ohledu,“ doplňuje Petr Pavelec.

Věž Jakobínka bude otevřena až do konce října denně kromě pondělí. V jejím horním patře navíc vznikne expozice připomínající rekonstrukci, jejíž součástí bude i model věže se středověkým lešením a jeřábem.

Výstup na Jakobínku v Rožmberku nad Vltavou zprostředkovává kulturní magazín Kavárna. Dále prozradí, co plánují noví provozovatelé letního kina Háječek v Českých Budějovicích, nechá nahlédnout do expozice Meziprůzkumy, kterou po nucené pauze nabízí Alšova jihočeská galerie, a představí kniha Janu Němce Možnosti milostného románu v audiopodobě.

Spustit audio

Související