Noví provozovatelé budějovického letního kina nabídnou nejen filmy, ale i hudbu a divadlo

20. květen 2020 12:16

Premiéry, filmovou klasiku i živou kulturu má už od začátku července přinést letní kino Háječek v Českých Budějovicích. Venkovní scéna nedaleko historického centra města má nové provozovatele.

Ti chtějí prostor víc otevřít obyvatelům, kteří by se podle plánu měli také podílet na výběru promítaných snímků. Kromě filmů by měl areál letního kina ožít koncerty a divadelními představeními.

„Do výběrového řízení na provozovatele jsme se přihlásili hlavně proto, že nám tady chyběl otevřený prostor, a to vůči divákům i kulturním tvůrcům. Chtěli bychom diváky víc vtáhnout do tvorby programu,“ říká nová dramaturgyně letního kina Háječek Kristýna Novotná.

Členové Asociace jihočeských audiovizuálních tvůrců, noví provozovatelé letního kina Háječek v Českých Budějovicích

Filmová nabídka má být podle ní co nejpestřejší, aby si mohl vybrat každý. Kromě starších snímků dostanou prostor i nové tituly. „Technologie na to, abychom mohli promítat premiérové tituly tam je, takže se určitě budeme snažit uvést české i zahraniční premiéry, i když letos v létě je trochu ztížená situace tím, že se většina premiér přesunula na podzim,“ potvrzuje.

Promítat se bude v červenci a srpnu vždy v úterý, čtvrtek, pátek a sobotu. Mimo tyto dny by areál kina měl sloužit i jako plnohodnotná scéna pro divadla nebo koncerty.

I v tomto odvětví chce dát nový provozovatel prostor hlavně obyvatelům města. „Máme pár kontaktů, které oslovíme, máme k tomu i partnera, který má bohaté zkušenosti s pořádáním koncertů, ale byli bychom rádi, aby i spolky a kapely přišly za námi,“ uvádí Kristýna Novotná.

Jednou z chystaných novinek je možnost promítání filmu v několika jazycích najednou. To by měla zajišťovat speciální aplikace, ke které se divák připojí prostřednictvím chytrého telefonu. „Je to prakticky speciální webová stránka, kde doručujeme přesně na čas zvuk. Lidé sledují obraz před sebou a zároveň dostávají synchronizovaně zvuk z mobilu,“ vysvětluje Radovan Moser, který bude mít na starosti technické zázemí.

Čtěte také

Českobudějovická radnice letos hledala nového provozovatele letního kina netradičně na další tři roky, v předešlých letech se smlouva uzavírala většinou jen na jednu sezónu. Důvodem je chystaná architektonická soutěž na novou podobu parku Háječek, kterou chce město vypsat v příštím roce.

Prostor by měl do budoucna pomyslně navázat na sousední a dnes přetížený Sokolský ostrov. „Existuje už dnes možnost seznámit se s nějakým základním konceptem toho, jak by do budoucna měl fungovat, protože město zadalo přípravu strategické studie Město a voda. Ta popisuje základní principy řešení všech ploch, které bezprostředně souvisí s Malší a Vltavou, a samostatnou kapitolu věnuje právě lokalitám Sokolského ostrova a Háječku,“ připomíná náměstek primátora Juraj Thoma.

Provoz kina začne 2. července. Diváci můžou už teď na sociální síti Facebook hlasovat o tom, jaké filmy se budou první dva večery promítat.

Spustit audio

Související