Slavonice Fest se ruší. Letos je tolik neznámých, že by to byla úplná sebevražda, říká ředitel festivalu

19. květen 2020

Filmový a hudební festival Slavonice Fest letos nebude. Kvůli přetrvávajícím koronavirovým omezením a nejasné budoucnosti se ho pořadatelé rozhodli přesunout na rok 2021.

„Těch překážek bylo tolik, že bylo nemožné ho udělat, byť třeba v nějaké omezené formě. Do dnešního dne jsme neznali finance, protože naše partnery koronavirová krize také zasáhla, dodnes nevíme, jestli bychom obdrželi dotaci z kraje, který rozhodnutí odložil až na konec května, což je strašně pozdě,“ vysvětluje ředitel festivalu Ondřej Trojan.

Druhým důvodem je podle něj to, že stále zůstává otázkou, jaká bude situace na začátku srpna a jaká hygienická opatření budou muset pořadatelé kulturních akcí dodržovat.

„Pro nás by znamenalo obrovskou finanční zátěž vyškolit personál, dezinfikovat sály, omezit kapacitu. Vůbec nevíme, jak bychom provozovali kemp, loni jsme promítali i v Rakousku, to bychom také asi nemohli využít. Jsme v situaci, kdy je neznámých tolik, že by byla úplná sebevražda se do této mise pouštět,“ dodává Ondřej Trojan.

Čtěte také

O uspořádání festivalu v omezené formě podle svých slov neuvažoval. „Vždy tu stavíme letní kino, pódia pro koncerty a vybavujeme technikou dvě třetiny kinosálu, takže náklady by zůstaly stejné, ale přitom by tady muselo být méně diváků, což znamená menší příjmy z akreditací, občerstvení a dalších zdrojů. Navíc bychom potřebovali víc personálu kvůli hygienickým opatřením, takže to nedává ekonomicky vůbec žádný smysl,“ říká.

Věří ale, že diváci na Slavonice nezanevřou. „Myslím, že tušili, že to asi nemůže dopadnout jinak, ale drželi si do poslední chvíle zamluvené ubytování. Teď nám píší, že rozhodnutí chápou, ale stejně ubytování rušit nebudou a přijedou sem na dovolenou, takže pro místní podnikatele zrušení festivalu asi nebude taková rána,“ dodává Ondřej Trojan.

Rozhovor s ředitelem Slavonice Festu přináší kulturní magazín Kavárna. Dále nabízí reportáž z Písku, kde vznikají obří sochy z písku, podrobnosti o sérii knih Petera Maye, které postupně vychází také v audiopodobě, návštěvu českobudějovické Galerie 1 a recenzi básnické tvorby J. H. Krchovského.

Spustit audio

Související