Alšova jihočeská galerie po nucené pauze otevírá. Zve na obměněnou expozici Meziprůzkumy

25. květen 2020 12:19

Čekání na díla ruských avantgardistů se Alšově jihočeské galerii kvůli koronaviru protahuje. Hlavní sezónní výstavou v Hluboké nad Vltavou se tak na čas stává obměňovaná stálá expozice Meziprůzkumy. Ta klade důraz na výtvarníky úzce spjaté s regionem.

„Došli jsme k názoru, že už je čas ty autory znovu vytáhnout, revidovat výběr jejich děl a snažíme se jít především po umělecké kvalitě. Doplníme to sbírkami z gotického sochařství a malířství, částečně možná i barokního,“ popisuje letošní zaměření spoluautor Meziprůzkumů Hynek Látal.

Řeč je o výtvarnících, kteří se zásadně podíleli na lokálním předválečném umění a v 50. letech minulého století stáli u zrodu Alšovy jihočeské galerie. Po sametové revoluci ale často získali nálepku prorežimních umělců a upadli na čas v zapomnění.

„Bude tam Adolf Träger s takovým netypickým výjevem staré sokolské plovárny na slepém rameni, Oto Matoušek s obrazem barikádníka reagujícím na květnové povstání 1945, Karel Štěch s úžasným grafickým cyklem z roku 1959 kritizujícím různé společenské nešvary,“ vyjmenovává Hynek Látal.

Jak to bylo zvykem v předešlých čtyřech ročnících, i letos bude součástí výstavy intervence současného umělce. V tomto případě nepůjde o výtvarníka, ale o spisovatele Jiřího Hájíčka.

Dílo držitele prestižního ocenění Magnesia Litera je neodmyslitelně spjato právě s jižními Čechami, a tak podle Hynka Látala do expozice skvěle zapadá. „Navíc víme, že Jiří Hájíček je pravidelným návštěvníkem Meziprůzkumů, takže se kruh uzavřel a z návštěvníka se stal aktivní vystavující. Jsme rádi, že speciálně pro nás napsal povídku, která se volně inspiruje osudy některých středověkých soch, které tam také budou vystaveny,“ dodává.

Kromě toho návštěvníci uvidí například i obrazy nepříliš známé malířky Marie Galimberti Provázkové, která byla jednou z čelních představitelek umělecké komunity první poloviny minulého století v Jindřichově Hradci.

Čtěte také

O plánovanou hlavní sezónní výstavu Malevič a ruská avantgarda lidé ale nepřijdou. Podle aktuálních plánů by měla začít v srpnu a potrvá do října. Alšova jihočeská galerie momentálně jedná s ruskou stranou o tom, že by se převoz děl, pokud to situace umožní, odehrál v červenci.

„Jsou tam nějaké celní doložky, různá prohlášení, která se musejí znovu obnovit, protože byly na jiný termín, a samozřejmě se musí udělat jinak termínované pojistky. Myslím ale, že tohle jsou schopni během tří týdnů zařídit,“ potvrzuje ředitel galerie Aleš Seifert.

Expozice Meziprůzkumy se pro návštěvníky otevírá v jízdárně zámku v Hluboké nad Vltavou v pondělí 25. května. O necelý měsíc později také galerie zahájí výstavu současného českého malíře Tomáše Císařovského.

Spustit audio

Související