Stoly, u nichž pracovali Mikoláš Aleš, Václav Havel nebo Reinhard Heydrich, vystavuje muzeum v Písku

18. květen 2020 16:36

Galerii Prácheňského muzea v Písku zaplnily už v březnu psací stoly slavných osobností, jenže moc návštěvníků je zatím nevidělo. Koronavirová pandemie muzeum uzavřela na dva měsíce. Teď už se ale znovu otevřelo veřejnosti.

Lidé si tak mohou prohlédnout stoly, nad kterými se při tvorbě svých románů, skic, hudebních skladeb nebo korespondence sklánělo 35 slavných postav české historie. Mezi ně patří například prezident Václav Havel, malíř Mikoláš Aleš nebo herec Oldřich Nový.

„Aby bylo na první pohled zřejmé, komu konkrétní psací stůl patří, jsou zde zavěšeny portréty,“ ukazuje historik Jan Adámek.

Jeden z psacích stolů patřil malíři Mikoláši Alšovi a má dokonce své jméno. „Jedná se o stůl Šimíček a je to, tuším, jediný ze zde vystavených psacích stolů, který byl obdařen nějakým jménem,“ říká Jan Adámek.

Nejvyšší a zřejmě také nejstarší stůl v expozici využíval zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich. „Vyžádal si jej pro sebe z mobiliáře Černínského paláce, a aby za něj mohl poskládat svoji poměrně vysokou postavu, nechal zvýšit nohy,“ popisuje historik.

Čtěte také

Jeden z mála stolů bez šuplíků patřil prezidentu Václavu Havlovi. Je celý černý a také hodně prostorný. „Dostal jej darem od německého prezidenta Richarda von Weizsäckera. Říká se, že prezidentu Havlovi se ten stůl nijak zvlášť nelíbil, a tak jej po několika letech vyměnil za jiný,“ uvádí Jan Adámek.

U rohového stolu sedával herec a zpěvák Oldřich Nový. Nechal si ho vyrobit pro svoji kancelář v novém divadle v Praze a sestavení stolu bylo podle Jana Adámka poněkud větším oříškem, než se na první pohled zdálo.

Prohlídku expozice můžou návštěvníci zakončit v pracovně historika Augusta Sedláčka. „V Písku prožíval poslední čtvrtstoletí života. Pracovně pochopitelně dominuje psací stůl, u něhož vznikla celá řada jeho prací. Je také půvabně pocákaný inkoustem, nepřímý doklad usilovnosti autora,“ dodává Jan Adámek s úsměvem.

Výstava psacích stolů v Prácheňském muzeu v Písku potrvá do 21. června.

Spustit audio

Související