36 špičkových pláten měla z Ruska získat Alšova jihočeská galerie. Teď čeká na uvolnění opatření

20. duben 2020

Jednou z kulturních institucí, kterým pandemie koronaviru překazila plány, je Alšova jihočeská galerie. V Hluboké nad Vltavou měla nabídnout výstavu věnovanou ruským umělcům, akci zatím odkládá.

„Je za tím spousta let práce a přesvědčování. Když už jsme byli před cílem, tak se to zkomplikovalo, ale já pevně věřím, že se výstava uskuteční. S ruskými partnery jsem v kontaktu, jakmile se otevřou hranice pro převoz materiálu, nic tomu nebude bránit. Snad by výstava mohla začít v červenci,“ říká ředitel Alšovy jihočeské galerie Aleš Seifert.

Expozice má nabídnout díla ze sbírky muzea v Jekatěrinburgu. „Je tam sbírka 42 děl ruské avantgardy z let 1910 až 1920, my jsme z toho vybrali 36 špičkových pláten. Naši návštěvníci se budou moci těšit na Maleviče, Larionova, Gončarovovou, Kandinskiho a další,“ připomíná Aleš Seifert.

Čtěte také

Unikátní sbírka podle něj vznikala před sto lety. „Zajímavé je, že do ní díla vybrali přímo autoři ze svých vlastních ateliérů. Autoři vždy darovali velmi zásadní dílo z daného období. Kromě Jekatěrinburgu byla tato kolekce pohromadě vystavena dosud jen jednou v Budapešti,“ dodává.

V současné době má Alšova jihočeské galerie omezený režim. Někteří zaměstnanci pracují z domova, jiní se v depozitářích věnují sbírce a katalogizaci. „Vše připravujeme na otevření, pevně věříme, že v červnu by mohlo být. Mezitím jsou na našem webu ke stažení videa a chystáme seriál, ve kterém budou různé osobnosti vybírat zajímavosti z depozitáře a mluvit o umění,“ uzavírá Aleš Seifert.

Nahlédnutí do Alšovy jihočeské galerie v době pandemie nabízí kulturní magazín Kavárna. Dále představuje retrodetektivku Poklad byzantského kupce, která vyšla v audiopodobě, přináší recenzi Encyklopedie šlechtických rodů a přidává tipy, kde v současnosti stahovat filmy a které si vybrat.

Spustit audio

Související