Na vrcholu Hradiště u Kaplice roste nová rozhledna

30. říjen 2018 15:59

Keltská symbolika i rožmberská růže se protnou v nové rozhledně na vrchu Hradiště u Kaplice na Českokrumlovsku. Vzniká na místě, kde stálo keltské opevnění a při dobrém počasí z ní turisté dohlédnou i na vrcholky rakouských Alp.

Věž bude vysoká bezmála 30 metrů. „Bude to dřevěno-ocelová konstrukce. Budou tam ocelové vazníky a dřevěná nosná konstrukce doplněná o oplášťování z modřínového dřeva. Půdorys je volně motivován rožmberskou růží, dobou Rožmberků, takže se tam překrývají dva pětiúhelníky v celé konstrukci,“ popisuje koordinátor projektu za Svazek obcí a měst Pomalší Tomáš Šedivý.

Po dokončení a kolaudaci stavby by k rozhledně měly být ve spolupráci s Klubem českých turistů vyznačeny odbočky ze stávajících tras.

„Z rozhledny budou za dobrého počasí dobře viditelné Alpy, pak směrem k Lipnu Plechý, Vítkův kámen, Kleť a směrem do vnitrozemí Budějovická kotlina, Novohradské hory a Soběnovská vrchovina,“ říká Tomáš Šedivý.

Z rozhledny Vysoký Kamýk uvidíte Šumavu a Českou Sibiř, správce vás nahoru pustí i v zimě

Autorka pořadu Dámská jízda Mirka Nezvalová na rozhledně Vysoký Kamýk s Marcelou Kocourkovou

Nad Albrechticemi nad Vltavou v Píseckých horách se tyčí rozhledna Vysoký Kamýk. Vyrazila tam i autorka pořadu Dámská jízda Mirka Nezvalová a potkala spoustu dalších spokojených návštěvníků.

Na stavbě pracuje zkušený montér Branislav Dibák. Nejtěžší bude podle něj zavěsit dřevěné schodiště na ocelových táhlech. „Vevnitř a také zvenku budou ocelová táhla a vlastně mezi nimi budou určité stupně schodů, které povedou až nahoru. Ochoz bude takový ocelový prstenec, zavěšený také na táhlech, bude viset, dá se říct, ve vzduchu,“ vysvětluje.

Město Kaplice o vybudování rozhledny usilovalo několik let. Náklady na stavbu přes 12 milionů korun z větší části pokryje evropská dotace. První turisté na vrchol věže vyjdou na jaře příštího roku.

Spustit audio

Související