V Táboře vzniká centrum pro seniory, nabídne i lůžka pro klienty s Alzheimerovou chorobou

18. říjen 2019 14:39

Lékaři označují Alzheimerovu chorobu za epidemii 21. století. Jen v Evropské unii odhalí nový případ každých 30 sekund, v Česku se počet onemocnění od roku 2010 víc než zdvojnásobil.

Podle údajů České alzheimerovské společnosti u nás v současnosti onemocněním trpí asi 150 tisíc lidí. Na jihu Čech funguje několik specializovaných pracovišť, ale kapacity jsou naplněné.

Nové zařízení za 207 milionů korun teď začíná vznikat v Táboře. Stavba centra pro seniory, které nabídne domov se zvláštním režimem a zároveň domov s pečovatelskou službou, patří mezi finančně nejnáročnější akce v historii města.

Zařízení nabídne i 45 lůžek pro klienty, kteří trpí Alzheimerovou chorobou. „Tábor je druhé největší město v kraji, ale pro klienty s neurodegenerativními stařeckými demencemi je v okolí pouhých 36 lůžek v domově v Chýnově. To je na táborský okres jednoznačně málo,“ říká místostarostka Olga Bastlová.

S tím souhlasí i sociální pracovnice Eva Špallová, která poskytuje poradenství v domácím hospici Jordán. S rodinami klientů trpících  stařeckými demencemi se setkává často. „Nemocný a pečující potřebují pomoc často rychle. Péče je dlouhodobá, najednou se ten nemocný zhorší a rodina se ocitá v tísni,“ popisuje.

Čtěte také

Zvláště pokud je pečující sám, může podle ní přijít psychická vyčerpanost nebo vlastní zdravotní obtíže. „Víme o problému sendvičové generace. Děti nemohou pečovat tak, jak by bylo potřeba, protože mají svoje zaměstnání, jiné životní úkoly. Péče o lidi s Alzheimerovou chorobou v posledních stádiích je nesmírně náročná a pobytová zařízení jsou velmi potřeba,“ dodává.

Vznik specializovaného centra pro klienty se stařeckými demencemi je součástí projektu takzvaného třístupňového bydlení pro seniory. Město na něm spolupracuje s Jihočeskou univerzitou. „Je to trend v západní Evropě. Budeme mít u sebe dům s pečovatelskou službou pro 25 klientů, 130 lůžek v domě pro seniory, to je takový ten prostřední stupeň, a 45 lůžek pro ty nejpostiženější Alzheimerovou chorobou,“ popisuje starosta Štěpán Pavlík.

Stavba nového centra pro seniory v Táboře potrvá zhruba dva roky. První klienti by se do něj měli nastěhovat začátkem roku 2022.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související