V Táboře byl fotoateliér, který mohl konkurovat i studiím v Paříži. Dnes na jeho místě stojí Palcát

7. prosinec 2021 12:09

Dějiny jednoho z nejstarších fotoateliérů v Čechách přibližuje výstava nazvaná Ignác Schächtl a Šechtlovci – Od kolodiového procesu po digitál. Zájemci ji můžou vidět v Slovenském národním muzeu v Bratislavě. Snímky jsou vystaveny i na webových stránkách slavného táborského fotoateliéru.

Fotoateliér založil v Táboře v roce 1878 Ignác Šechtl. Studio sídlilo v domě číslo popisné 516 na dnešní třídě 9. května. „Dneska je tam Palcát. Starší lidi si asi už nebudou pamatovat Šechtla, ale fotografii ano. V tom domě vlastně byl fotograf vždycky,“ říká pravnučka Ignáce Šechtla Marie Michaela Šechtlová.

„První, koho jsem dohledala v tom domě, byl fotograf Alexandr Sejk. Když zemřel, dům koupili Šechtlovi. Na zahradě pak postavili obrovský moderní ateliér, prostě něco, co tady dlouho ještě asi nebylo,“ vypráví.

Na zahradě domu číslo popisné 516 podle ní vyrostl ateliér, který svou velikostí a výbavou konkuroval renomovaným studiím v Praze nebo i Paříži. „Měl elektrické osvětlení, parkety, topení, telefon, prostě všechny vymoženosti, co se vůbec daly sehnat. V tomto ateliéru Šechtlovi fotografovali až do jeho združstevnění v roce 1953. Nakonec v 70. letech dům vyletěl do povětří, protože se stavěl Palcát,“ popisuje.

Čtěte také

Expozice o historii domu zároveň dává nahlédnout i do soukromí rodiny. „Součástí domu byl malý přízemní, až venkovský domeček. Tam Šechtlovi bydleli, fotografovali si, jak rostou děti a jak rostou jabloně a jak ta rodina opravdu držela hezky pohromadě,“ říká Marie Michaela Šechtlová.

Výstava představuje i jednu fotografii, kterou prý zatím nikdo kromě nejužšího okruhu rodiny nemohl vidět. „Jako hlavní motiv jsem použila fotografii, kterou jsem našla složenou na malinkatý čtvereček, zřejmě ji někdo nosil v medailonku nebo peněžence. Je to fotografie z dvorečku, kde jsou prostě všichni důležití lidé Šechtlovic rodiny ze začátku 20. století,“ líčí Marie Michaela Šechtlová.

Výstava o historii fotografického ateliéru Ignáce Šechtla potrvá ve Slovenském národním muzeu v Bratislavě do 21. ledna. Snímky tohoto známého fotoateliéru můžete ale zároveň vidět i přímo v Táboře v galerii kavárny kina Svět.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související