Bohdan Václav Liška fotil proměny i každodenní život Jindřichova Hradce. Jeho dílo teď představuje velká výstava

13. září 2021 09:42

Přes 50 let fotil život v ulicích, společenské události i proměny Jindřichova Hradce. Význam fotografa Bohdana Václava Lišky je srovnatelný s Josefem Seidelem v Krumlově. Až teď se mu ale dostalo větší pozornosti velkou výstavou v místním Muzeu fotografie a moderních obrazových médií.

„My se teď díváme na fotografie určitých pasáží z jindřichohradeckých předměstí, což byla taková Liškova specialita, že nefotil jen ty líbivé části města,“ ukazuje v expozici Dagmar Blümlová, historička a pravnučka Bohdana Václava Lišky.

„Když se objevil s tou obrovskou bednou a tím černým hadrem, tak okamžitě vylezli lidé a pozorovali ho. Ono to fotografování nebylo dílem okamžiku, chvilku to trvalo a byla to atrakce,“ popisuje.

Na výstavě jsou kromě snímků z předměstí k vidění třeba i takzvané kabinetky a momentky. „To jsou ty malé fotografie neznámých lidí. Jsou tu ale třeba i snímky z pohřbu posledního Černína. Je vidět, že fotografoval nejen zájemce svém ateliéru, ale byl povoláván i k významným událostem města,“ říká Dagmar Blümlová.

Čtěte také

Bohdan Václav Liška působil jako fotograf Jindřichově Hradci mezi léty 1877 až 1935. „Do města se dostal poměrně snadno, protože pracoval u znojemského fotografa Šantrůčka a ten ho jako osmnáctiletého mládence posílal vždy na sezónu otevřít v Jindřichově Hradci filiálku. Hradec byl už tenkrát lákadlem pro turisty, takže tady bylo co fotografovat. Liškovi se tady zřejmě zalíbilo, během dvou let se osamostatnil a když mu bylo dvaadvacet, otevřel svůj ateliér,“ vypráví historička.

Fotograf se také zapojoval do společenského života, přátelil se s významnými osobnostmi doby. Jeho význam pro ten region je srovnatelný například s působením Josefa Seidla v Českém Krumlově.

„Liška byl v té první linii, když se tento typ fotografie začal dělat. Myslím, že jeho jedinečnost spočívala v tom širokém spektru, nedělal jen portréty, ale věnoval se i dokumentární fotografii,“ dodává Dagmar Blümlová.

Podle kurátora výstavy Martina Vaňka nebylo nikdy Liškovo dílo v takovém rozsahu vystavené. Výstava v jindřichohradeckém muzeu fotografie potrvá do 19. září.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související