V Novohradských horách pašoval před válkou i Kilian Nowotny, později slavný šumavský převaděč

12. květen 2024

Kniha Finanční stráž v Novohradských horách publicisty Jana Ciglbauera přináší příběhy strážců hranic i pašeráků. My se v magazínu Vltavín vypravíme po jejich stopách.

Jihočeské pohraničí bylo několikrát v historii velice žhavou půdou, zvláště po vzniku Československé republiky a těsně před mnichovskými událostmi. Výrazný klid a pohodová služba tady ale nebyla ani v dobách hospodářské krize. 

Pašovalo se tu všechno možné – jídlo, alkohol, cukerin, dokonce i peníze a před druhou světovou válkou nacismus.

Jan Ciglbauer o tom píše ve své nové knize Finanční stráž v Novohradských horách – pašerácké a jiné příběhy z Novohradska a Kaplicka z let 1918–1948. Mapuje osudy členů ostrahy hranic a dnešní terminologií řečeno celní stráže, ale také pašeráků, a to některých skutečně slavných.

Jedna z kapitol je například věnována Kilianu Nowotnemu, pozdějšímu slavnému šumavskému převaděči. Ten za první republiky často pašoval zboží právě v Novohradských horách.

Téma Novohradských hor je takřka nevyčerpatelné, což doložíme i v tomto Vltavínu, protože se tam s publicistou a historikem Janem Ciglbaurem vypravíme už poněkolikáté, nyní právě po stopách členů Finanční stráže.

Spustit audio

Související