V herní doupě z počátku 90. let se proměnil sál Jihočeského muzea. Hraje se tu Super Mario nebo Doom

30. říjen 2021 14:59

Legendární Prince of Persia, Super Mario, ale i staré hry na kazetách. Jeden ze sálů Jihočeského muzea v Českých Budějovicích připomíná v těchto dnech herní doupě z počátku 90. let. Návštěvníci si nejen „zapaří“, jak se tehdy říkalo, ale poznají i historický vývoj počítačů.

Mladší generace třeba zjistí, že dříve se musely hry a programy nahrávat z magnetofonového pásku. „Vezměte si, že to trvalo deset dvacet minut, než se to nahrálo, a v průběhu toho nahrávání se mohla kdykoli objevit chyba a musel se resetovat počítač a začít znova,“ připomíná u jednoho z exponátů edukační pracovník muzea Lukáš Faktor.

V sále Jihočeského muzea mohou návštěvníci vyzkoušet herní konzole z počátku 90. let minulého století, které bývaly na různých poutích, nebo klasické počítače s legendární hrou Doom.

Na výstavu nazvanou Retrogaming chodí školní skupiny, ale i dospělí. „Chodí sem ta generace tatínků a maminek, která pamatuje originální počítače ze svého mládí, přivádí děti a obě generace si tu přijdou na své. Zajímavé na tom je, že hry z 80. let zaujmou i mladé,“ říká garant výstavy Martin Dvořák.

Právě o staré hry z konce 80. let minulého století je podle Lukáše Faktora největší zájem. „Lidé tady ulítávají na konzoli od Atari, kde jsou opravdu ty nejstarší hry. Byly poměrně snadné na programování, ale mají neskutečnou hratelnost, takže to opravdu všechny zabaví,“ dodává.

Ještě než návštěvníci dojdou do herního doupěte, poznají v první části expozice historický vývoj počítačů.

Výstava je zapůjčená z regionálního muzea v Litomyšli a jihočeští pracovníci ji doplnili z vlastních sbírek. V muzeu v Českých Budějovicích zůstane do 28. listopadu.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související