Jak se naše prababičky bavily ve volném čase? To se dozvíte v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích

26. srpen 2021 12:17

K zábavě i odpočinku. Tak se jmenuje nová výstava v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích. Návštěvníkům ukáže, jak trávily volný čas naše prababičky. Zavede je do dobového salonu, na plesy a také připomene, co byly tehdejší taneční pořádky.

„Naše výstava vás zavede do poslední třetiny 19. a prvních let 20. století. Ukazuje, jak se tehdy žilo ženám, pro které se zábava a odpočinek stávají součástí dne,“ popisuje kurátorka výstavy Hana Cukrová.

Rozsah volnočasových aktivit žen se podle ní s postupujícím stoletím rozšiřoval. „Dámy rády chodily na plesy, na koncerty, do divadla, učily se zpívat a hrát na hudební nástroje, vstupovaly do spolků nebo samy iniciovaly jejich založení. Tohle všechno se týkalo žen z vyšších sociálních vrstev společnosti, to znamená manželek úředníků, středoškolských profesorů, lékařů, advokátů,“ říká.

Návštěvníci výstavy v Jihočeském muzeu si prohlédnou například dobový salon. „V salóně se probíralo všechno možné. Dámy tam měly takovou chvíli pro sebe, řešila se móda, vztahy v rodině, vztahy s partnerem. Při tom povídání se některé věnovaly ruční práci, kterou ukazujeme ve vedlejší vitríně,“ popisuje Hana Cukrová.

Čtěte také

Součástí expozice je i harfa. „Byla restaurovaná přímo pro účely této výstavy. Byla vyrobena pravděpodobně kolem roku 1830 a možná dokonce v Českých Budějovicích. Vystavujeme i různé hrací skříňky a stroje, například krásně restaurovaný fonograf, to je vynález Thomase Edisona a je to takový předchůdce gramofonu, hudbu nejen reprodukuje, ale i nahrává,“ ukazuje kurátorka.

Jedna z vitrín představuje takzvané dobové taneční pořádky. „Měly podobu takové knížečky a najdeme tam pořadatele plesu, místo a konání plesu a pak hlavně pořadí tanců. Vedle názvu tance je vynechané místo, kam si dámy a páni zapisovali jméno tanečního partnera. Nezbytností tedy byla miniaturní tužtička a upozornila bych na provázek zakončený háčkem, protože dámy si zavěšovaly taneční pořádky na kabelky a pánové do knoflíkových dírek,“ vysvětluje Hana Cukrová.

Výstava s názvem K zábavě i odpočinku potrvá v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích až do ledna příštího roku.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související