Výstavu ruské avantgardy v Hluboké nad Vltavou navštívilo rekordních 22 tisíc lidí

3. srpen 2021 16:54

Obrazy Kazimira Maleviče, Vasilije Kandinského a dalších ruských avantgardních malířů přilákaly během tří měsíců do Hluboké nad Vltavou rekordních 22 tisíc návštěvníků. Alšova jihočeská galerie teď v zámecké jízdárně připravuje složitý přesun cenných děl zpět do Jekatěrinburgu.

„Projekt ruské avantgardy skončil a my jsme naprosto nadšení. Překonalo to všechny cíle, které jsme si stanovili. Máme přes 22 tisíc návštěvníků, což je naprostý rekord Alšovy jihočeské galerie za posledních minimálně deset let. Překonalo to všechny významné projekty, které zde byly,“ pochvaluje si ředitel galerie Aleš Seifert.

Kurátoři teď už připravují obrazy na odvoz. „Všechna díla se kontrolují, pomalu balí a až přijede kamion z Ruska, naložíme je a vydají se zpět do Jekatěrinburgu,“ popisuje ředitel.

Kvůli zpřísněným podmínkám pro přílety lidí z Ruska je ale předávání obrazů netradiční. „Druhá strana nechtěla absolvovat čtrnáctidenní karanténu na hotelovém pokoji, takže vše řešíme online. To je neobvyklé, ale je to prostě komplikace stávající doby,“ říká Aleš Seifert.

Čtěte také

Kurátoři v Rusku tak online sledují, jak pracovníci Alšovy jihočeské galerie obrazy připravují na odvoz. „Všechno se nahrává, aby to bylo jednoznačně prokazatelné a abychom věděli, v jaké kondici jsou obrazy v současné chvíli,“ dodává Aleš Seifert.

Do Hluboké nad Vltavou obvykle lidé přijíždí kvůli zámku a při té příležitosti navštíví i galerii. Tentokrát to bylo jiné. „Mnozí nám potvrdili, že si nejprve udělali rezervaci na návštěvu galerie a pak díky tomu naplánovali pobyt v jižních Čechách,“ uvádí Aleš Seifert.

Velkou zkušeností byla příprava výstavy ruských avantgardistů pro kurátorku Ditu Pfefferovou z Alšovy jihočeské galerie. „Účastnila jsem se předávek, to pro mě bylo zajímavé. Teď předáváme výstavu zpátky online formou, to tady děláme úplně poprvé,“ komentuje.

Jihočeský kraj měl z ruského Jekatěrinburgu zapůjčených celkem 36 děl. Na příští sezónu chystá Alšova jihočeská galerie v zámecké jízdárně velkou výstavu Theodora Pištěka.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související