Povinné respirátory odrazují turisty od prohlídek hradů a zámků, větší zájem je o otevřené areály

3. srpen 2021 11:35

Minimum zahraničních turistů a stále trvající přísná koronavirová omezení na prohlídkách. To jsou hlavní důvody, proč jihočeské památky mají ještě nižší návštěvnost než loni. Nejhůře je na tom zámek Český Krumlov, který hlásí propad o více než 50 procent. Naopak posílily hrady Landštejn a Zvíkov.

„Chystáme se na prohlídku. Byl bych radši bez respirátoru, ale nedá se nic dělat, smířili jsme se s tím,“ říká na nádvoří zámku Hluboká Jindřich Žáček z Prahy, který přijel do jižních Čech s rodinou.

Právě povinnost nosit respirátory při prohlídkách je spolu s odlivem zahraničních turistů hlavním důvodem, proč jihočeské památky mají letos ještě o 30 procent méně návštěvníků než loni.

Pozoruje to i kastelán Hluboké Martin Slaba. „Někteří návštěvníci těžce snáší stávající pravidla, takže to složitě vysvětlujeme. Na druhou stranu to vnímáme tak, že úbytek turistů těm ostatním umožní vidět zámek v menších skupinách. Nejvíc nám chybí organizované zájezdy ze zahraničí, hlavně z Ruska a Číny,“ uvádí.

Čtěte také

Hluboká má pokles turistů oproti loňsku o 40 procent, Český Krumlov o více než 50 procent. Naopak posilují otevřené areály, jako je hrad Landštejn nebo letohrádek Kratochvíle.

„Zdá se, že se projevuje už i únava z těch opatření. Lidé nechtějí příliš chodit do interiérů, protože se tam tísní mezi sebou, musí mít roušky a někdy panuje pořád ještě obava o zdraví,“ komentuje Petr Pavelec, ředitel územní památkové správy v Českých Budějovicích.

„Je to znát i na typech areálů. Standartní hrady a zámky jako třeba Červená Lhota a Jindřichův Hradec mají návštěvnost znatelně menší, ale ty otevřenější areály, polozříceniny, zříceniny jako Landštejn nebo Zvíkov mají návštěvnost téměř stejnou nebo i mírně vyšší než při běžném provozu v roce 2019,“ dodává.

O navýšení vstupného v příští sezoně zatím památkáři nejednají. „Není vyloučeno, že v pozdním létě a na podzim počty návštěvníků porostou. Teprve potom budeme vyhodnocovat finanční a provozní dopady,“ říká Petr Pavelec. Za první pololetí letošního roku přišly jihočeské památky o desítky milionů korun ze vstupného.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související