Zřícenina hradu Helfenburk u Bavorova se otevřela, na návštěvníky čekají drobné novinky

3. květen 2021 15:20

Nový dětský koutek, posezení i dřevěná brána vítají návštěvníky na zřícenině hradu Helfenburk u Bavorova na Strakonicku. Začala tam hlavní turistická sezóna, na kterou se správci pečlivě připravovali.

Kvůli rozsáhlým plochám je významnou součástí péče o zříceninu sekání trávy. „Teď zrovna seču křovinořezem. Sice je to tady v tom terénu práce dost těžká, ale zase jsem rád, že nás lidé chválí, že to hezky udržujeme, proto mě vlastně ta práce baví,“ popisuje provozní Jiří Sebera.

Kromě běžné údržby pro návštěvníky připravili nové prvky. „Nově je tu dětský koutek s houpačkami, udělali jsme nové sezení, kde si lidé mohou odpočinout s občerstvením. Jinak je vše sklizeno, připraveno, je otevřená věž,“ říká provozní Eva Seberová.

Už v tuhle dobu měla být díky rekonstrukci schodiště přístupná i druhá věž. Projekt byl ale kvůli nejistému rozpočtu v koronavirové době odložen. „Letos se má opravovat i horní palác, takže část křídla je zavřená, ale jenom malý úsek,“ dodává Eva Seberová.

Běžně už touto dobou organizovali koncerty, divadla a další akce. Letos tomu ale bude jinak. „Zatím do konce června nic neplánujeme, uvidíme, jak to bude o prázdninách. Jsme domluvení s rytíři a záleží jen na rozvolňování,“ potvrzuje Eva Seberová.

Zřícenina hradu Helfenburk je od května přístupná každý den kromě pondělí, vždy od 10 do 17 hodin.

Spustit audio

Související