Návštěvu korunního prince Rudolfa v Prachaticích připomíná výstava v muzeu

22. červenec 2021 11:56

Libínská rozhledna, Štěpánčin park a restaurace Černý medvěd. Víte, co mají společného? Kromě toho, že jsou v Prachaticích i to, že se jmenovaly po arcivévodu Rudolfovi, nebo jeho ženě. Místní se mu tak odvděčili za návštěvu, která se uskutečnila před 150 lety.

Návštěvu korunního prince teď mapuje výstava Prachatického muzea nazvaná Císařský syn v městě pod Libínem. „Následník rakousko-uherské monarchie navštívil Prachatice v roce 1871 v necelých třinácti letech. Jeho otec František Josef I. ho poslal na takovou služební cestu,“ uvádí Šárka Frantová z Prachatického muzea.

Výstava se věnuje nejen návštěvě, ale mapuje i docela dramatický životní příběh. „Ústředním bodem je výjev mladého Rudolfa s vychovatelem. František Josef I. si hodně zakládal na tom, aby se synovi dostalo vojenské výchovy. Už jako miminku mu přidělil vlastní pluk. Jako malé dítě se Rudolf dostal do péče prvního vychovatele, který nastoupil velmi drastickou cestu a toho malého kloučka podroboval vojenskému drilu, příležitostně ho budil výstřelem z pistole nebo ho zanechal bez varování v lese,“ vypráví Šárka Frantová.

Pro obyvatele Prachatic byla tehdy návštěva Rudolfa velkou událostí. A její stopy zůstaly ve městě až do dnešních dnů. „Libínská rozhledna se svého času jmenovala Rudolfova, hotel Černý medvěd se po nějaký čas jmenoval U Korunního prince Rudolfa a dodnes máme v Prachaticích Štěpánčin park, který je pojmenován podle manželky Rudolfa. To je možná zajímavé i pro místní,“ připomíná Šárka Frantová.

Výstavu Císařský syn v městě pod Libínem můžete v Prachatickém muzeu navštívit do 5. září. Další expozice tu pak bude k vidění od 17. září. „Navazuje výstava s názvem Kde bydlí panenky. Představíme sbírku panenek, pokojíčků, nábytku a podobně. Potrvá až do 30. prosince,“ doplňuje Šárka Frantová.

Spustit audio

Související