Husitství proniklo až do světových učebnic, lépe poznat ho můžete díky táborskému muzeu

15. leden 2020

Husitská expozice v prostorách staré radnice, procházka pod náměstím ve sklepeních vyhloubených ve skalním podloží města nebo vyhlídka z Kotnovské věže. To a mnoho dalšího nabízí Husitské muzeum v Táboře.

Jeho součástí jsou také pobočky v Soběslavi a Veselí nad Lužnicí. „V Soběslavi máme novou národopisnou expozici Život na Blatech a dům ve Veselí letos rekonstruujeme. Připravujeme tam expozici, která bude ukazovat, jak se žilo na maloměstě před mnoha lety. Nebude chybět model železničního uzlu Veselí nad Lužnicí s pohyblivými vláčky, ten chceme otevřít už na Vánoce,“ nastiňuje ředitel Husitského muzea Jakub Smrčka.

Jedním z hlavních lákadel muzea je stálá expozice Husité ve staré radnici na Žižkově náměstí v Táboře. Návštěvníci tu uvidí například vzácné zbraně. „Husité používali velice dobře ruční střelné zbraně, kterým říkali píšťaly, z tohoto pojmenování vzniklo světové označení pistole. Moc těchto zbraní se ale nedochovalo, známe pouze dva originály a jeden je v naší expozici,“ říká Jakub Smrčka.

Jakub Smrčka, ředitel Husitského muzea v Táboře

Ten je přesvědčen o tom, že husitská expozice zabaví i děti. „Je vybudována se záměrem, aby školní děti dobře rozuměly tomuto tématu. Jsou připravené obrázkové panely, různé vtípky, kvízy, máme také řadu lektorských programů pro školy, aby se v expozici mohla konat výuka,“ popisuje.

Husitství je podle něj jedním z mála témat, které z našich dějin pronikly do dějin světových. „Myslím si, že na celém světě lidé, kteří prošli nějakým studiem historie, znají Jana Husa, Jana Žižku, někdy znají i slovo Tábor, protože husitství je velmi důležité v evropských dějinách,“ připomíná.

Letošní rok je pro Husitské muzeum i samotné město velmi důležitý. Uplyne totiž přesně 600 let od založení husitského Tábora. „Město tehdy v roce 1420 dostalo název Hradiště hory Tábor,“ doplňuje Jakub Smrčka.

Čtěte také

Během oslav nebude chybět tradiční historický festival Táborská setkání v polovině září, ale řada akcí se uskuteční už dříve. „Protože město bylo založeno počátkem roku, otevřeme v dubnu u příležitosti výročí novou expozici Tábor – obec spravedlivých i královské město, kterou připravujeme v Bechyňské bráně, což je autentický zbytek opevnění, které stavěli husité,“ uvádí ředitel muzea.

Z mnoha dalších akcí už nyní připomíná také rekonstrukci bitvy o Tábor, která se odehraje v Klokotech 27. června. „Bude to téměř přesně 600 let poté, co královské vojsko udeřilo na rebelskou pevnost a pokusilo se ji rozprášit. Nebylo úspěšné, Tábor tehdy dokázal ubránit to místo,“ dodává Jakub Smrčka.

Podrobný seznam všech akcí pořádaných během celého roku k 600. výročí založení města Tábor jsou k dispozici na webové stránce www.visittabor.eu/600let.

Spustit audio

Související