V areálu učiliště v Blatné se původně měla opravovat bojová technika, vypráví ředitel školy

20. září 2022

Řemeslné školství patří už šedesát let k Blatné na Strakonicku. Tamní střední odborné učiliště zahájilo svou výuku oborem opravář zemědělských strojů. V současnosti ze školy vycházejí vyučení elektrikáři, autoelektrikáři, automechanici nebo včelaři. Vedení má na starosti Miroslav Čapek, který je sám absolventem blatenského učiliště.

„Ve funkci ředitele jsem osmým rokem a už předtím jsem ve škole působil jako učitel odborných předmětů. Pocházím z malé vesnice blízko Blatné, pětadvacet let bydlím přímo v Blatné a sám jsem absolvoval učiliště v letech 1978 až 1982. Studoval jsem tehdy maturitní obor operátor zemědělské techniky a pokračoval jsem na vysoké škole zemědělské v Praze. Několik let jsem působil v zemědělství, než jsem se vrátil zpátky do učiliště,“ vzpomíná ředitel Středního odborného učiliště Blatná Miroslav Čapek.

Školu v současné době navštěvuje 300 studentů, z toho na denním studiu tři dívky. „Děvčata, která si vyberou tyto obory, mají k technice a motorismu vřelý vztah. Většinou navštěvují obor automechanik a my si je moc chválíme,“ komentuje ředitel. 

Učiliště se zaměřuje především na obory technického charakteru. Největší zájem je dlouhodobě o obor opravář zemědělských strojů.

„Blatensko je svým původem zemědělskou oblastí. Pro absolventy tkví výhoda v tom, že je to obor univerzální. Mimo výučního listu získávají řidičské průkazy na traktor, osobní a nákladní automobil a svářečské průkazy na autogen a elektrický oblouk. To vše samozřejmě v rámci výuky zdarma,“ říká ředitel.

Čtěte také

Škola nedisponuje podle Miroslava Čapka pouze jednou budovou, ale celým areálem. „Byl budován v padesátých letech minulého století za účelem strojní traktorové stanice. V tehdejší době to byly státní podniky, které měly za úkol opravy zemědělské techniky. Nedaleko Blatné je navíc záložní vojenské letiště. Areál měl příležitostně sloužit k opravě bojové techniky v případě válečného konfliktu. I z toho důvodu byly budovy stavěné velmi precizně, z kvalitních materiálů a doposud nebylo zapotřebí velkých oprav,“ popisuje.

Jen sedm škol v České republice nabízí v současné době obor včelař, o který je dlouhodobě velký zájem. Jednou z nich je právě střední odborné učiliště v Blatné. „Máme zaregistrovaný klasický tříletý obor a potom dálkové studium. Je pravdou, že tříletý obor jsme nikdy neotevřeli, protože mezi žáky základních škol o něj zájem není, ale naopak v dálkovém studiu je zájem ohromný. Každý rok nabíráme 25 až 30 žáků a přihlášek je minimálně dvojnásobek,“ dodává Miroslav Čapek.

A jaký je zájem o ostatní učební obory? Kde nacházejí absolventi uplatnění? Jací úspěšní studenti z blatenského učiliště vzešli a jak budou vypadat oslavy 60. výročí? Celý rozhovor s ředitelem školy Miroslavem Čapkem si poslechněte online.

Spustit audio

Související