IT je obor budoucnosti, vyniknout v něm můžou i ženy. Neziskovka pro ně pořádá speciální kurzy

24. září 2021

Žen „ajťaček“ je v České republice oproti jiným zemím Evropské unie výrazně méně. Podle Eurostatu pracuje průměrně v Evropské unii v oboru skoro 18 procent žen, zatímco u nás jen deset. Česko vůbec je státem, kde se dobří IT specialisté špatně hledají, přestože platy bývají nadstandardní.

Podle Žanety Kubové Andělové, která vede českobudějovickou pobočku neziskové organizace Czechitas, jde tedy o atraktivní díru na trhu práce. Zejména právě pro ženy.

„Není žádný důvod si myslet, že by ženy nemohly tuto práci dělat a obor zvládat. Musíme přestat uvažovat tak, že informační technologie může jít studovat jenom kluk, protože je techničtější. Technicky založená může být i žena. Pak může být například pečlivější, systematičtější, ale zrovna tak i muž může být takový – čili nejsou tu žádné limity a my bychom si takové bariéry mezi sebou měli přestat stavět,“ argumentuje.

Neziskovka Czechitas, kterou v Českých Budějovicích vede, proto nabízí celou řadu IT kurzů pro ženy. Od jednoduchého seznamování se s pojmy až po pokročilé roční kurzy pro budoucí IT specialistky. „A nelze si pod tím představovat jenom programátorky. Digitální věk dnes generuje celou řadu pozic, uplatní se grafičky, datové analytičky nebo třeba testerky, které vychytávají chyby v aplikacích,“ dává pár příkladů.

Čtěte také

Úvodní dovednosti, se kterými mohou ženy nastoupit do kurzů, jsou přitom minimální. „Předpokladem je umět si zapnout počítač a vědět, co je myš, co složka a jak se v ní orientovat. To stačí. Od toho ostatního jsme tu my,“ říká šéfka neziskové organizace s tím, že krédem Czechitasu je věta: „Žádná otázka není hloupá.“ Ženy se podle ní musejí cítit bezpečně a příjemně a nebát se na cokoli zeptat.

Zorientovat se v problematice IT vyžaduje čas. „Někdy přijde po úvodním nadšení jakési vystřízlivění a to, že si ženy říkají, do čeho jsme to vlezly, to nemůžeme nikdy pochopit. Ale sami popisují, že se to potom zlomí a zhruba za tři měsíce si všimnou, že do toho systému začínají pronikat,“ popisuje Žaneta Kubová Andělová.

Absolventky kurzů pak podle ní rychle a snadno nacházejí uplatnění pro své nově nabyté dovednosti. „Zakládají si své webové stránky, spravují vlastní e-shopy, některé i programují a nabízejí své služby ostatním,“ vyjmenovává.

„V České republice je nabídka IT pozic mnohem, mnohem vyšší než poptávka ze strany samotných IT specialistů. Proto i platy v této sféře patří k nejvyšším. Hrubý nástupní plat ajťáka je mezi 30 a 50 tisíci korunami. Horní hranice u zkušených IT odborníků nezná limitu. Navíc IT firmy nabízejí celou škálu benefitů, jako flexibilní pracovní dobu nebo práci na dálku, což může být pro ženy s rodinami atraktivní,“ dodává.

Celý rozhovor s Žanetou Kubovou Andělovou o ženách v IT si poslechněte online.

Spustit audio

Související