Už nejen auto. Povinné ručení musíte mít nově třeba i na zahradní traktůrek nebo silnější elektrokoloběžku

29. květen 2024

Od dubna letošního roku musí mít pojištění větší okruh vozidel, než jsme byli doposud zvyklí. Povinnost se rozšířila například na malotraktory, zahradní traktory a motokáry, týká se také některých elektrických koloběžek, golfových vozítek či sněžných skútrů. Ale to není vše. Nejasnosti a otázky probírá pořad Přímá řeč.

Povinné ručení, tedy pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, je zákonnou povinností každého provozovatele motorového vozidla. Platí jej pro případ, že někomu způsobí škodu. Nezáleží na tom, zda jde o škodu na vozidle, nebo zranění – povinné ručení kryje obojí.

Aby bylo u pojišťoven vůbec možné sjednat povinné ručení, musí mít vozidlo jednoznačnou identifikaci. Například takzvané COC, jiný doklad s unikátním výrobním číslem nebo technický průkaz. Tedy pokud podléhá registraci.

Zvláště na venkově se pohybuje řada různých podomácku vyrobených malotraktorů, třeba i z doby před rokem 1989. Některé ani nemají vlastní reflektory, natož blinkry. Mohou taková vozidla na silnice? „Mohou, pokud splní podmínky podle nového silničního zákona,“ odpovídá policejní mluvčí Milan Bajcura.

Čtěte také

Povinné ručení se podle něj vztahuje na vozidla, která dosahují rychlosti přes 14 kilometrů za hodinu a jejichž hmotnost přesahuje 25 kilogramů. „Zákonodárce myslel právě na to, aby si lidé uvědomili, že i s tímto vozítkem můžou způsobit nějaké škody,“ dodává mluvčí.

Ještě před několika lety byly elektrokoloběžky ve městech zvláštním úkazem, dnes jsou běžné. Také na ně se vztahuje povinnost sjednat pojištění. „V podstatě všechny koloběžky, které přesahují rychlost 25 kilometrů v hodině, nebo jsou těžší než 25 kilogramů, musí být pojištěny,“ připomíná výrobce elektroboloběžek Josef Bigas. Informace o váze, výkonu či nosnosti by podle něj měla být uvedena na každém stroji na štítku.

Celý pořad Přímá řeč, který rozebírá otázky na nejasnosti kolem povinného ručení, si poslechněte online.

Spustit audio

Související