Za neposkytnutí první pomoci u dopravní nehody hrozí až pět let vězení, upozorňuje právník

16. únor 2024

Co by měl vědět účastník dopravní nehody, připomíná Petr Šmelhaus, který vede tým právníků ve spotřebitelské organizaci dTest. Vedle toho, jak vyplnit záznam o nehodě a za jakých okolností volat policii, vysvětluje základní povinnosti všech, kterých se nehoda nějak dotkla.

Účastníky dopravní nehody jsou řidiči a posádky havarovaných vozidel, ale také ostatní účastníci silničního provozu, kteří byli nehodou nějak ovlivněni, nebo se u ní ocitli.

Základními povinnostmi těchto osob jsou na prvním místě zajištění vlastní bezpečnosti a minimalizace dalších rizik a škod, a to jak na majetku, tak na lidském zdraví, dále součinnost při řešení nehody a zejména pomoc ostatním.

Petr Šmelhaus

„První pomoc je zákonná povinnost,“ zdůrazňuje Petr Šmelhaus. „To znamená, že od takové situace bychom nikdy neměli utéci! Zákon říká, že povinnost poskytnout první pomoc má každý, a zvlášť potom řidiči,“ říká.

„Doslova platí, že řidič dopravního prostředku, který po nehodě, na níž měl účast, neposkytne potřebnou pomoc, ač tak může učinit bez nebezpečí pro sebe nebo někoho jiného, může být potrestán odnětím svobody až na pět let,“ dodává Petr Šmelhaus a upozorňuje, že tento velmi přísný trest se netýká jen vážných zranění, ale jakýchkoli.

Trochu mírnější je zákon vůči ostatním účastníkům dopravní nehody, tedy ke spolucestujícím a svědkům. „K poskytnutí pomoci takzvanou ostatní osobou je podmínka existujícího nebezpečí smrti nebo vážné poruchy na zdraví. V tomto případě je povinen poskytnout první pomoc každý,“ uvádí právník.

Čtěte také

Řidiči havarovaných vozů mají zároveň právo zastavovat ostatní auta. Za takových okolností se i řidiči a posádky zastavených vozidel stávají povinnými k poskytnutí první pomoci.

Trochu složitější je to v případě, kdy auto projíždí kolem nehody, ale nikdo ho nestaví. „Pokud je tam nebezpečí smrti nebo ohrožení zdraví, které se jeví jako vážné, pak je každý povinnen poskytnout první pomoc, bez ohledu na to, v jaké situaci se nachází,“ opakuje Petr Šmelhaus.

Konkrétně například: „Jede-li někdo další okolo nehody a vidí tam člověka, který krvácí a u kterého nikdo není, pak je rozhodně jeho povinností zastavit a pomoc poskytnout. Pokud tam taková situace panuje, řidič vidí, že u nehody pomáhají jiné osoby, že spolu hovoří, že situace není vyhrocená a není tam ohrožení zdraví nebo života, tak okolojedoucí vozidlo může jen projet kolem – pokud není zastaveno,“ dodává.

Celý rozhovor o řešení dopravních nehod s právníkem Petrem Šmelhausem si poslechněte online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.