Udržet v obci vlastní odchovance. Hlavně o to se snaží Vacov na Prachaticku, jihočeská Vesnice roku

10. červen 2024

Od chvíle, kdy Jihočeský kraj vyhlásil výsledky letošního klání Vesnice roku, se ve Vacově na Prachaticku všechno otočilo vzhůru nohama. Jak přiznal starosta František Čtvrtník (nezávislý za Sdružení občanských demokratů), v první chvíli mu ukápla i slza štěstí. Teď žije pošumavská obec přípravami oslav a také chystáním se na celostátní kolo, ve kterém by nechtěla zapadnout.

Má co prezentovat. V minulých letech revitalizovala náves, na které vytvořila mimo jiné komunitní centrum. Využívají ho místní lidé a spolky k nejrůznějším akcím. To je momentálně nejviditelnější vacovský počin.

František Čtvrtník, starosta obce Vacov

Důvodů, proč byla obec oceněna a proč se v ní lidem spokojeně žije, je ale podle Františka Čtvrtníka mnohem víc. „Ve Vacově máme všechno, co mladí i starší lidé k životu potřebují. Od mateřské školy přes velikou základní školu, která je možná jednou z nejmodernějších v kraji. Za posledních pět let se do ní vložilo více než 60 milionů korun, takže je opravdu nádherná. A i školka je po rekonstrukci,“ připomíná.

„Máme zdravotní středisko, máme výjezdovou skupinu záchranné služby Jihočeského kraje, to je skvělá věc,“ dodává. Vacov disponuje i lékárnou a penzionem pro seniory. „Máme obecní restauraci se sálem, kde pořádáme spoustu společenských akcí a plesů. Máme vlastní poštu Partner, kterou jsme si před rokem vzali pod sebe, chystáme se ji modernizovat a dál nabízet tyto služby,“ vyjmenovává František Čtvrtník.

Zmiňuje i knihovnu s Knihovnicí Jihočeského kraje roku 2022. Vacov má také obchody, řezníka, holiče, cukrárnu, autobusové nádraží nebo obyčejný bankomat.

Bez těchto věcí, které jsou pro městského člověka samozřejmostí, by se lidem na venkově nežilo snadno, míní starosta. „Myslím si, že bez toho všeho by vesnice opravdu nebyly atraktivní pro život. Pak bychom se nemohli divit, že budou obce stárnout a mladí lidé se budou přesouvat do měst,“ uvažuje.

Čtěte také

Snahou obce tedy podle starosty Františka Čtvrtníka je udržet Vacov mladý a udržet v něm spokojené i starší lidi. „Teď se chystáme vybudovat obecní nájemní bydlení. Bez toho nejsme schopni něco nového nabídnout. Já s oblibou říkám, že nechceme do Vacova přivést další, nové lidi, ale potřebujeme tam udržet naše vlastní odchovance. Bez toho nám lidé s rodinami utečou do měst a vesnice v Pošumaví se budou vylidňovat,“ zdůrazňuje.

Kromě obecního bydlení tu aktivní lidé v produktivním věku potřebují také práci. I tu mohou ve Vacově najít. „Máme velikou pekárnu, která je známá v celém kraji, máme družstvo, které se tady stará o pozemky, máme firmu, která pracuje v oblasti automotivu, takže i pracovní příležitosti jsme tu schopni nabídnout,“ potvrzuje starosta.

Další součástí plnohodnotného života je volný čas. Starosta vyzdvihuje spolky, které živě pracují jak ve Vacově, tak v obcích a osadách k němu přidružených. Zmiňuje krásné přírodní koupaliště v Rohanově. A také vacovské fotbalové hřiště. „Naši fotbalisté nám rovněž dělají dobré jméno. Teď bychom se potřebovali trošku posunout, protože uživatelů hřiště, včetně žáků základní školy, je hodně. Chystáme se proto jednat s církví o uvolnění pozemků v sousedství, abychom mohli plynule navázat a rozšířit sportovní areál o hřiště s umělým povrchem, máme v plánu i dráhu pro hasiče, volejbalové hřiště a tak dál. To je něco, na čem teď chceme zapracovat,“ uzavírá.

Celý rozhovor s Františkem Čtvrtníkem, starostou Vacova, jihočeské Vesnice roku, si poslechněte online.

Spustit audio

Související