Pivovar, rybářské muzeum, klášter. To jsou podle odborníka na turismus zatím málo známé skvosty jižních Čech

24. květen 2024

V prvním čtvrtletí roku 2024 se cestovní ruch v Česku dynamicky rozvíjel. Více než čtyři miliony hostů navštívily tuzemská ubytovací zařízení, téměř polovina z nich byli zahraniční turisté. Roste také doba, kterou u nás návštěvníci stráví. To znamená více přenocování, více jídla, více příležitostí pro místní podnikatele v cestovním ruchu.

Česká centrála cestovního ruchu, známá také jako agentura Czech Tourism, poukazuje na to, že příležitosti se rodí i tam, kde krásy naší země zatím nebyly turisty zcela objeveny.

Vedoucí Institutu turismu při České centrále cestovního ruchu Petr Janeček jmenuje některé málo známé skvosty jižních Čech: „Mezi ty úplně neobjevené skvosty bychom mohli zařadit českobudějovický pivovar Samson, který nově otevírá své brány a jehož prohlídku můžeme kombinovat i s projížďkou lodí po řece Malši. Nebo krásné Rybářské muzeum Vodňany, které seznamuje s tématikou rybářství a rybníkářství. Mohla by to být i Vodní pila Peníkov nebo klášter v Milevsku.“

Některé atraktivity nemusejí znát ani sami Jihočeši. „My spoustu míst propagujeme na našem portálu Kudy z nudy, jehož návštěvnost je opravdu obrovská. Při propagaci spolupracujeme také s našimi partnery v regionu, zejména s Jihočeskou centrálou cestovního ruchu, která nám dodává jednotlivé typy, abychom je mohli propagovat dále, třeba i na našich sociálních sítích,“ informuje Petr Janeček.

Čtěte také

Rok 2024 je podle něj pro jižní Čechy významný také žižkovským výročím. Připomínáme si 600 let od úmrtí významného husitského vojevůdce. „Program, který je připravený v Trocnově, v Táboře nebo v Borovanech je plný a koná se po celou sezónu, pokračuje i na podzim a v zimě. A je skvělé, že jej může navštívit jak dospělý historik, tak rodina s dětmi. V Táboře jsou například únikové hry na téma Žižka, takže za mě je to skvělá turistická příležitost,“ dokládá.

Potěšující je také zpráva o tom, že Muzeum středního Pootaví Strakonice se stalo vítězem pátého ročníku celostátní soutěže Muzeum roku. Tu organizovala Asociace muzeí a galerií České republiky právě s Czech Tourismem. Hlasovalo se na zmíněném portálu Kudy z nudy. „Je to úplně čerstvá věc, jsem nadšený, že se muzeum dál modernizuje. Titul Muzeum roku 2023 je pro ně příležitostí ke zviditelnění a zvýšení návštěvnosti,“ reaguje Petr Janeček.

Z jihočeských zajímavostí, které na svou větší slávu teprve čekají, vybírá také Hořice na Šumavě a jejich pašijové hry. „Mají být jedněmi z nejstarších v Evropě, tradice tam trvá dvě stě let. Letos se odehrají 8. a 15. června, já si je určitě nenechám ujít a myslím, že je to zážitek, který by si neměli nechat utéct ani posluchači,“ uzavírá šéf Institutu turismu.

Celý rozhovor s vedoucím Institutu turismu při České centrále cestovního ruchu Petrem Janečkem si poslechněte online.

Spustit audio

Související