Na jihu Čech je tolik muzeí, galerií a expozic, že o všech nevědí ani samotní muzejníci. Dva z nich se je pokusili zmapovat

11. říjen 2022

V jihočeských muzeích najdete prakticky všechno, na co si vzpomenete. Téma po tématu, zájem od zájmu představuje sbírkové předměty publikace Muzea v regionu – Region v muzeích. S podtitulem Mozaika historie a příběhů ji vydal Jihočeský kraj. Už jen bohatá fotografická část knihy naláká na vláčky, stará rádia, mlátičky nebo třeba čokoládu.

Autory textů jsou Helena Stejskalová, dřívější náměstkyně ředitele a vedoucí knihovny Jihočeského muzea v Českých Budějovicích, a Pavel Fencl, bývalý ředitel Prachatického muzea a i dnes zasloužilý muzejník.

„Zajímavá je třeba záležitost jihočeských vltavínů,“ říká Pavel Fencl, „najdeme je například v muzeu v Netolicích, najdeme je v pěkné expozici ve vltavotýnském muzeu, ale máme i speciální Muzeum vltavínů, které se nachází v Českém Krumlově.“

Kniha Muzea v regionu – Region v muzeích, kterou vydal Jihočeský kraj

Dále Pavel Fencl připomíná zemědělské stroje a nástroje, které do svých národopisných expozic zařadila mnohá muzea. Z nich zmiňuje jedno z méně známých – protože je téměř  nové – Muzeum venkovského života v Předslavicích.

Do třetice dává tip na Muzeum Schwarzenberského plavebního kanálu, které se nachází ve Chvalšinách. Možná jste o něm dosud nevěděli.

Také proto je nová knížka cenná. „Byl to problém i pro nás dva, zjistit, kde všechna ta muzea vůbec jsou. Myslím si, že nějakých 95 procent jsme v publikaci postihli, ale některá muzeíčka během naší práce vznikala, jiná zanikla, takže všechna se tam dostat nemohla,“ podotýká Pavel Fencl.

„Je to škoda,“ doplňuje Helena Stejskalová, „zjišťovali jsme přímo v terénu, kde jsou jaké expozice. Takhle jsme našli odbočku do muzea obilnářství a radovali jsme se, že to tady chybělo, to tam zařadíme. Ale to byl zrovna příklad projektového muzea, které existuje pouze omezenou dobu, po dobu udržitelnosti projektu. A pak už se v těch prostorách začne dít něco jiného. Muzejnictví je překvapivě živý obor, pořád se v něm něco děje,“ dodává.

Čtěte také

Také Helena Stejskalová připojuje své tipy k návštěvě: „Jestli to může být výběr osobní a srdečný, tak určitě Mlýn Hoslovice, protože jsem duší venkovanka a nestydím se za to. Muzejníci ze Strakonic, kteří to místo opečovávají, tam dělají úžasné programy.“ Nejen, že návštěvníci uvidí a uslyší točící se a klapající mlýnské kolo, ale ochutnají i v tamní peci čerstvě upečený chleba.

„Mám ráda i místa uzdravení, lékárny,“ přidává Helena Stejskalová, „máme krásnou expozici původní barokní lékárny v Českém Krumlově nebo v Jindřichově Hradci. Dokonce ta krumlovská, založená jezuity, má i velmi bohatou historii. A všechny ty šuplíčky, baňky a lahvičky – to na vás dýchne čarovná moc bylinek. Jsou to místa s geniem loci. Už jen proto stojí za to tu knihu otevřít a vybrat si místo a zájem, který vás potěší.“

O jihočeských sbírkách a o dobrodružstvích při jejich mapování toho Helena Stejskalová a Pavel Fencl řekli ještě mnohem víc. Celý rozhovor s autory knihy Muzea v regionu – Region v muzeích si poslechněte online.

Spustit audio

Související