Stačilo napsat, co všechno děláme. Jihočeská Křemže vyhrála obě kategorie soutěže Obec přátelská rodině a seniorům

3. březen 2023

Za své aktivity získala v roce 2018 titul Žena Českokrumlovska. Alena Nováková z Křemže je zastupitelkou, členkou výboru místní akční skupiny, vzdělavatelkou Sokola, trenérkou orientačního běhu, pořadatelkou závodů i řady akcí, koordinátorkou Tříkrálové sbírky a Mateřského centra Křemílek a ještě sociální pracovnicí v domově pro seniory. Ve svých mnoha činnostech tedy snoubí péči o děti, dospělé i příslušníky nejstarší generace.

V Křemži toho využili k účasti ve speciální soutěži. „Zařadili jsme se do soutěže Obec přátelská rodině a seniorům a v roce 2019 jsme vyhráli obě kategorie, jak Obec přátelskou rodině, tak Obec přátelskou seniorům,“ těší Alenu Novákovou.

„Jedním z důležitých opatření byla mezigenerační spolupráce, kterou jsme si tehdy hezky nastavili s mateřskou školou. Zvali jsme tam seniory a oni tam chodili s dětmi tvořit nebo jim číst. Bylo to moc příjemné spojení,“ vzpomíná.

Titul za přátelský vztah k rodinám a seniorům si musí každá obec zasloužit. „V Křemži se děje spousta různých akcí, působí tam spolky a funguje to tam moc hezky, dělá se řada veřejných akcí i v místních částech. Takže do přihlášky stačilo popsat, co všechno v Křemži máme, děláme a plánujeme. Nic navíc jsem si vymýšlet nemusela,“ usmívá se Alena Nováková.

Ministerstvo práce a sociálních věcí následně Křemži vybralo jako vítěze mezi obcemi obdobné velikosti. Výsledkem byly jednak hrdé tituly Obec přátelská rodině a Obec přátelská seniorům, ale také finanční odměna.

Čtěte také

„Dostali jsme přes 800 tisíc v první kategorii a přes 700 tisíc v druhé jako podporu našich aktivit. Použili jsme je na divadla, zájezd pro seniory, vystoupení dechových kapel. Pak jsme si pořídili vybavení do Mateřského centra Křemílek, ale třeba také venkovní ping-pongové stoly a spoustu dalšího,“ vyjmenovává Alena Nováková.

Cena pro vítěze tedy pokrývá nejenom náklady na akce, ale i drobné investice. „V roce 2020 jsme se jako vítězové předchozího ročníku soutěže zúčastnit nemohli, ale hned v roce 2021 jsme podali přihlášku znovu a podařilo se nám opět vyhrát kategorii rodinnou a v kategorii zaměřené na seniory jsme byli druzí. Z výhry jsme mimo jiné koupili do domu s pečovatelskou službou vyvýšené záhony na zahradu. Společně se tam teď staráme o rostlinky, loni to bylo moc fajn a úroda byla skvělá,“ vypráví zastupitelka.

Po další povinné pauze pro vítěze už Alena Nováková v Křemži chystá přihlášku do ročníku 2023. Třeba inspirovala i vás. Celý rozhovoru s podnikavou Ženou Českokrumlovska si poslechněte online.

Spustit audio

Související