K obnoveným pramenům, kapličkám, ale i na houby a dětská hřiště bere své čtenáře časopis o Kájovsku

13. leden 2023

Časopis, který získal dvě republiková ocenění – Zlatý středník a cenu pro nejlepší obecní zpravodaj roku 2022 – vydává v Kájově na Českokrumlovsku autorský tým v čele s emeritní profesorkou Jihočeské univerzity Jitkou Radimskou. Vedle běžných informací o dění a spolcích přináší i obsáhlé statě o historii a krásách regionu. Vyplývá to i z podtitulu občasníku Mozaika – Toulky časem a krajinou Kájovska.

Jaká místa Kájovska doporučuje editorka a spoluautorka Jitka Radimská k návštěvě? „Když se řekne Kájov, každému, kdo má trošičku rád historii, se vybaví kostel, poutní místo. Jsou tam památky, chráněné stromy, dá se jít kamkoli,“ odpovídá s tím, že je těžké vybrat jeden tip, jestliže osad patřících ke Kájovu je deset a území je poměrně rozlehlé, příroda zachovalá.

Jitka Radimská

„Ale jedno ze zajímavých míst je například na Boleticku. V posledním čísle časopisu udělal kolega rozhovor s rybáři a lesníkem, který spolu se synem opravil tři prameniště. Vyčistili ty prameny, osadili je ceduličkami. A to jsou místa, o kterých dřív nikdo nevěděl. A podobných míst je na Kájovsku celá řada,“ dodává.

Časopis tedy v jednotlivých číslech provází čtenáře například po kapličkách, pamětních křížcích, ale třeba také po dětských hřištích nebo po dubových lavičkách v krajině – od jedné k druhé. Bere je na houby, ukazuje zajímavosti ze světa tamní flóry a fauny a seznamuje s osudy domů a lidí.

Inspiraci k výletům za historií i krásnou přírodou či za lidskými příběhy mohou z Mozaiky získat nejenom obyvatelé Kájovska, kteří dosud měli časopis zdarma, ale i lidé jinde v kraji, dokonce v celé republice. „Je v knihovnách, v muzeích a tak dále, kam jsme vždy posílali povinné výtisky. Poslední dvě celá čísla jsou i na webu obce, z přechozích čísel jsme tam dávali alespoň ukázky. Informace, které lidé potřebují, tam jsou,“ uzavírá Jitka Radimská.

Celý rozhovor s Jitkou Radimskou o historii i současnosti Kájovska zachycené na stránkách časopisu Mozaika si poslechněte online.

Spustit audio

Související