Učitelé stávkují kvůli platům. Od rodičů zaznívají stížnosti i chápavé reakce

6. listopad 2019 10:03

Více než polovina školských odborářů v České republice se hlásí ke středečnímu protestu. Podpořit ho má přes šest tisíc základních a středních škol, které zřizují obce nebo kraje. Někde budou školy úplně zavřené, jiné jen omezí výuku.

Zavřená je například Základní škola Zborovská v Táboře. „Já jsem dostal od odborářů seznam stávkujících a je to víc než 95 procent pedagogických pracovníků,“ uvádí ředitel Petr Vašíček, který se o stávce dozvěděl teprve v pondělí odpoledne.

Zvažoval tedy možnosti zajištění provozu. „Zjistil jsem, že ti lidé, kteří se nezapojili do stávky, jsou schopni zajistit akorát divadelní představení, které už máme zaplacené dlouho, takže dva ročníky půjdou do divadla a jinak naše škola zůstane zavřená,“ dodává.

Rodiče informoval prostřednictvím zprávy v elektronické žákovské knížce. „Ty reakce jsou na jednu i na druhou stranu. Někdo píše, že je to moc narychlo, že neví, co s tím budou dělat, ale jsou i reakce, že nás plně chápou. Dokonce tam byla jedna zpráva, že nám děkují za vše, co pro děti děláme,“ popisuje Petr Vašíček.

Čtěte také

Situaci chtějí rodičům dětí vysvětlit i odboráři. „Posíláme rodičům dopis, který připravil odborový svaz, aby pochopili důvody naší stávky. Domlouvali jsme se s vedením školy, že bude u dveří i služba, která se přeci jenom postará o případné žáky, kteří by zapomněli, že přijít nemají,“ potvrzuje předsedkyně odborářů Eva Dóková.

Stávka se dotkne například Lenky Bartoňové. Její školou povinné děti sice musí zůstat doma, ale situaci bere s nadhledem. „Já mám už děti větší a ony jsou moc rády,“ komentuje s úsměvem.

Problém mají hlavně rodiče malých dětí, které navštěvují mateřinku nebo první stupeň základní školy. Řada z nich si musela v práci vzít na poslední chvíli volno nebo sehnat hlídání.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související